Loimu: Työperäisen maahanmuuton tiukennukset ovat erittäin haitallisia Suomelle

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ja 130 muuta tahoa ovat antaneet lausunnon hallituksen ehdotuksesta työperäisen maahanmuuttopolitiikan kiristämiseksi.

Lähes kaikki lausujat tyrmäävät ehdotuksen ytimen: kolme kuukautta on liian lyhyt aika hakea töitä. Tätä mieltä ovat sekä työntekijä- että työnantajajärjestöt. Tämä uudistus on askel väärään suuntaan ja antaa negatiivisen kuvan Suomeen muuttoa pohtiville sekä Suomessa jo oleville ulkomaalaisille. Olemme tilanteessa, jossa tarvitaan kipeästi lisää osaavaa työvoimaa ulkomailta. Ratkaisuja Suomessa asumisen suhteen ei tehdä tyhjiössä, ja suurella osalla työntekijöistä on myös perhettä, joihin tämä uudistus voi vaikuttaa.

– Hallituksen politiikka viestii ulkomaalaisille, etteivät he eivätkä heidän perheensä ole tervetulleita Suomeen. Loimulla on paljon Suomeen työn tai opintojen myötä muuttaneita jäseniä, ja heidän määränsä on ollut tasaisessa kasvussa. Nyt he joutuvat pohtimaan tulevaisuuttaan täällä aivan kohtuuttomista lähtökohdista, kommentoi Loimun toiminnanjohtaja Mikko Salo. – Olemme todella huolissamme ulkomaalaisten työntekijöiden ja heidän perheidensä puolesta. Samalla yhteiskunnallisesti tässä mennään aivan metsään, kun työvoiman tarve väestön ikääntymisen myötä vain kasvaa ja huoltosuhde heikkenee entisestään.

Hallituksen esitykseen tuli valmisteluvaiheessa osalle ulkomaalaisista pidempi aika työnhakuun. Ehdotettu kuusi kuukautta erityisasiantuntijoille ja johtajille on sekin liian lyhyt suoja-aika. Korkeaa osaamista vaativissa tehtävissä rekrytointiprosessit ovat monivaiheisia ja pitkiä, ja lisäksi kilpailukieltosopimuksissa tyypillinen kesto on kuusi kuukautta. Loimu huomautti lisäksi, että kaksi eri suoja-aikaa työpaikan laadun mukaan arvioituna on hyvin eriarvoistava järjestelmä, joka asettaa työntekijät keinotekoisesti eri siiloihin.

– Selkeämpi, yhdenvertaisempi ja hallinnollisesti kevyempi ratkaisu olisi yksi, riittävän pitkä suoja-aika kaikille työttömäksi jääneille. Esimerkiksi 12 kuukauden mittainen jakso voisi olla tästä näkökulmasta mahdollinen, Mikko Salo sanoo.

Loimun ja kaikkien muiden lausunnonantajien lausuntoja pääset tarkastelemaan tästä linkistä https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=a238d2ff-b038-4d32-971f-52e8cd05bb94

Lisätietoja:

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)