Teollisuus ja hiilensidonta
Teollisessa hiilensidonnassa ja hiilen hyötykäytössä prosessien tekniset ja taloudelliset reunaehdot määräävät, millaisia ratkaisuja kulloinkin kannattaa tehdä.
Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liiton jäsenlehti
Valokeila on tulevaisuuteen suuntaava juttukokonaisuus, jossa aihetta käsitellään useasta eri näkökulmasta.
Teollisessa hiilensidonnassa ja hiilen hyötykäytössä prosessien tekniset ja taloudelliset reunaehdot määräävät, millaisia ratkaisuja kulloinkin kannattaa tehdä.
Biojalostamoissa, joissa biogeenisestä hiilestä tehdään biopolttoaineita, talteenotto on kustannustehokkaimmillaan siellä syntyvien hyödynnettävien hiilidioksidivirtojen takia.
Vesi ei kysy, kummalla puolella suojelualeen rajaa ollaan.
Jyväskylän VTT:llä käynnistyi lokakuussa 2021 pilottilaitos, jolla tutkitaan kalkkikivestä kalkkia polttavan sähkökuumenteisen uunin toimivuutta ja kykyä tehostaa teollisten prosessien hiilensidontaa.
Kansalaishavainnot ovat tavallisten ihmisten tekemiä ja yleiseen käyttöön ilmoittamia vapaaehtoisia havaintoja. Ilmoituksia havainnoista keräävät viranomaiset, tutkijat sekä harrastajien omat yhteisöt.
HSY oli mukana usean toimijan maaliskuussa 2022 päättyneessä HOPE (Healthy Outdoor Premises for Everyone) -hankkeessa, jossa pyrittiin hyödyntämään asukkaiden vapaaehtoista panosta ja osallistamaan heitä ympäristönsä mittaamiseen.
Vaikka kaivosten perustamiseen suhtaudutaan nyt aikaisempaa kriittisemmin, GTK:n Kuopion kansannäytetoimistoon lähetetään edelleenkin tuhansia näytteitä vuodessa.
Lukessa käynnistettiin 2017 hanke, jossa kerättiin ja tunnistettiin Suomessa pitkään viljeltyjä humalia. Siinä olivat keskeisessä asemassa kansalaisten puutarhojensa vanhoista humalakasvustoista vapaaehtoisesti lähettämät näytteet.