Tekoäly oppi ”ymmärtämään” merkityksiä – mitä seuraavaksi?
Keskusteleva tekoäly osaa arvioida asioiden merkityksiä ja ottaa kantaa arvoihin.
Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liiton jäsenlehti
Keskusteleva tekoäly osaa arvioida asioiden merkityksiä ja ottaa kantaa arvoihin.
Tutkijan työ voi joskus viedä tekijänsä paikkoihin, jotka jäisivät muuten saavuttamattomiin. Näin kävi merijäätä tutkivalle Jaakko Seppäselle, joka teki kaksi ja puoli kuukautta kestäneen matkan Antarktikselle. Retken iso kokemus oli luonto, johon ihmisen kosketus on vaikuttanut vasta vähän.
OpenAI:n julkaisema ChatGPT-tekoäly on saanut monen luonnontieteilijänkin pohtimaan ammatillista tulevaisuuttaan. Luonnontieteen piirissä tekoälyä voidaan hyödyntää monella muullakin tapaa kuin teksteihin liittyvissä tehtävissä. Tekoälyjen luotettavuuden varmistamisessa on vielä paljon työtä, tulokset perustuvat todennäköisyyksiin eivätkä niiden perusteet ole täysin avattavissa.
Ukrainan sota runtelee ihmisten lisäksi myös ympäristöä. Taisteluissa vapautuvia haitallisia aineita leviää veteen ja maaperään alueella, jolla on erittäin suuri merkitys ruuan tuotannossa. Monilla epäsuorilla vaikutuksilla on kuitenkin välittömiä vaikutuksia suurempi merkitys.
Nostaako sähkön hinta pilvipalvelujen hintaa? Kysymys on tutkimuksen tekemisen kannalta merkittävä, kun ict-resurssit ovat pitkälti pilvipalvelujen varassa.
Nelivuotinen tutkimus selvittää mikromuovin ja mikrolevien vuorovaikutusta.
EU:ssa valmistellaan hanketta kaikkien PFAS-kemikaalien käytön rajoittamiseksi. Kyseessä olisi ilmeisesti laajin yksittäinen rajoitus maailmassa.
Biofysiikan tutkimus johtaa helposti perimmäisiin kysymyksiin elämän ja tietoisuuden luonteesta.