Työttömäksi jääminen

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi Työmarkkinatorin asiointipalvelussa viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi.

Työttömäksi jäädessä työttömyysturvan maksaminen edellyttää ilmoittautumista työnhakijaksi kotikuntasi työllisyyspalveluihin. Työnhaun voit käynnistää jo ennen, kuin työttömyys alkaa.

Työttömäksi ilmoittautuminen tapahtuu Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Käynnistettyäsi työnhaun, pidä työnhaku voimassa työllisyyspalveluiden ohjeiden mukaan. 

Vuoden 2025 alusta lähtien työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue. TE-toimistojen toiminta on päättynyt.

Tutustu Työmarkkinatorin Asionti-osioon

Työttömyyspäivärahan hakeminen

Työttömyysetuutta voit hakea omasta työttömyyskassastasi. Loimun jäsenet on vakuutettu työttömyyden varalta Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkossa. Voit hakea ansiopäivärahaa ensimmäisen kerran, kun olet ollut työttömänä työnhakijana vähintään 2 viikkoa.

Lue lisää ansiopäivärahan hakemisesta Erko-kassan sivuilta

Jos sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Työttömyysetuutta ei voida maksaa, jos et ole ilmoittautunut työllisyyspalveluihin työttömäksi työnhakijaksi. Oikeus työttömyysetuuteen alkaa siitä päivästä, kun ilmoittaudut työnhakijaksi ja työttömyyskassa voi ottaa omavastuuaikaa ja/tai maksaa päivärahaa ainoastaan ajalta, jolloin työnhakusi on ollut voimassa.

Voit hakea ansiopäivärahaa ensimmäisen kerran, kun olet ollut työttömänä työnhakijana vähintään 2 viikkoa.

Voit hakea ansiopäivärahaa verkossa tai lähettää ansiopäivärahahakemuksen työttömyyskassaan postitse. Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan tarvittavat liitteet. Asianmukaisesti täytetty hakemus jouduttaa käsittelyä.  Työttömyyden jatkuessa täytä hakemus aina kalenterikuukausittain tai 4 täydeltä kalenteriviikolta (maanantai-sunnuntai).

Hae ansiopäivärahaa 3 kuukauden sisällä työttömyyspäivistä, joita hakemus koskee. Yli 3 kuukautta vanhat hakemukset hylätään myöhästyneinä.

Yli 3 kuukautta vanhat hakemukset hylätään myöhästyneinä.

Ilmoita kaikista päivärahaoikeuteen vaikuttavista, työttömyyden aikana tapahtuvista muutoksista (mm. työssäolo, ansaitut palkat, yritystoiminta, erilaiset palkkiot, opiskelu, sairausloma ja perheellesi maksetut sosiaalietuudet) päivärahahakemuksella työttömyyskassaan. Ilmoita muutoksista tarvittaessa myös Työmarkkinatorin kautta työllisyyspalveluihin (mm. jos on kyse työllistymisestä, yritystoiminnasta, opiskelusta tai sairauslomasta).

Ansiopäivärahaa maksetaan pääsääntöisesti 18–64-vuotiaille työttömille. Lomautustilanteessa etuutta kuitenkin voidaan maksaa sen kuukauden loppuun, jolloin henkilö täyttää 68 vuotta.

Lue lisää: