Inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd
Som medlem i arbetslöshetskassan är du berättigad till inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd om du blir permitterad eller arbetslös, förutsatt att du uppfyller arbetslöshetsskyddets medlemskaps- och arbetsvillkor.
Vad är inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd?
Arbetslöshetsförmån betalas för att trygga försörjningen för en arbetslös arbetssökande. Arbetslöshetsförmåner är inkomstrelaterad dagpenning, grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd.
Arbetslösa arbetssökande som uppfyller både medlemskaps- och arbetsvillkoret är berättigade till inkomstrelaterad dagpenning, dvs. inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd. Som namnet antyder är det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet kopplat till storleken av dina tidigare inkomster, så det är betydligt större än de förmåner som FPA betalar.
Du kan uppskatta din dagpenning för tiden då du är arbetslös eller permitterad med hjälp av en räknare.
Det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet är betydligt större än de arbetslöshetsförmåner som FPA betalar.
När kan jag få inkomstrelaterad dagpenning?
- Du är en arbetslös arbetssökande
- Du har varit medlem i en arbetslöshetskassa i minst 12 månader (Medlemskapsvillkor)
- Under din medlemskaps- och granskningsperiod (28 månader) har du uppfyllt 12 månaders arbetsvillkor.
Genom att tjäna minst 930 euro per kalendermånad kan du uppfylla en månads arbetsvillkor för inkomstrelaterad ersättning. Genom att tjäna minst 465 euro kan du uppfylla arbetsvillkoret med en halv månad. Rätten till inkomstrelaterad dagpenning kan således uppfyllas exempelvis genom en period på 10 hela och 4 halva arbetsmånader.
Arbetsveckorna från och med den 1 september 2024 omvandlas till månader på så sätt att fyra veckor motsvarar en månad. Av de återstående veckorna bildar tre veckor en månad och en eller två veckor bildar en halv månad som uppfyller rätten till inkomstrelaterad dagpenning.
Villkoren för att erhålla inkomstrelaterad dagpenning ändrades den 2 september 2024. Den största förändringen gäller arbetsvillkoret för att få dagpenning. Fram till den 1 september 2024 har man kunnat få inkomstrelaterad ersättning efter sex månaders arbete. Från och med september krävs ett års arbete. Under arbetsperioden måste man vara medlem i en arbetslöshetskassa.
Beslutet om beviljandet av inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd görs av arbetslöshetskassan. Arbetslöshetsskyddet för Loimus medlemmar sköts av de Specialutbildades arbetslöshetskassa Erko.
Om du inte beviljas inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd kan du ansöka om antingen grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd från FPA.
För att beviljas inkomstrelaterad dagpenning förutsätts det att medlemskaps- och arbetsvillkoret uppfylls.
Att uppfylla arbetsvillkoret
- För att arbetsvillkoret ska uppfyllas måste anställningen pågå i minst 12 mänader under de 28 månader som föregår arbetslösheten (granskningsperioden).
- Längden på granskningsperioden för arbetsvillkoret är de 28 månader som föregår arbetslösheten, men granskningsperioden kan också vara längre om det finns ett godtagbart skäl enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa.Förlängning kan dock inte beviljas om du inte har varit medlem i en arbetslöshetskassa.
- Godtagbara skäl för att förlänga granskningsperioden på 28 månader på grund av frånvaro från arbetsmarknaden är bl.a. heltidsstudier, sjukledighet, institutionsvård, rehabilitering, värnplikt, civiltjänst, fängelsestraff, alterneringsledighet, stipendieperioder, samt omsorg av upp till 3-åriga barn.
- I praktiken innebär en förlängning av granskningsperioden att man kan hoppa över perioden av frånvaro från arbetsmarknaden av ovan nämnda skäl och utöka granskningsperioden till tiden före frånvaron. Vistelse utomlands eller hemvård är t.ex. inte godtagbara skäl. Granskningsperioden kan förlängas med högst sju år.
- Fram till den 1.9.2024: varje kalendervecka där arbetstiden från ett eller flera jobb är minst 18 timmar och lönen följer kollektivavtalet eller, om det inte finns något kollektivavtal inom branschen, lönen för heltidsarbete är minst 1 331 euro per månad år 2023 (1 283 euro/mån år 2022). Ett undantag från detta är exempelvis utbildningssektorn, där varje kalendervecka med minst åtta timmars arbetstid per vecka kan räknas med i arbetsvillkoret. Även avlönad semester räknas med i arbetsvillkoret, om semesterlönen är betald enligt minst 18 arbetstimmar per vecka (inom utbildningssektorn minst 8 timmar per vecka).
Från och med den 2.9.2024: Arbetsvillkoret omvandlas till att baseras på inkomst. Detta innebär att uppfyllandet av arbetsvillkoret framöver inte beror på antalet arbetade timmar, utan att arbetsvillkoret uppfylls baserat på lönen från arbetet. Dessutom granskas arbetsvillkorets uppfyllande inte längre per kalendervecka, utan per arbetsvillkorsmånad. I fortsättningen uppfylls arbetsvillkoret för den kalendermånad då lönen uppgår till minst 930 euro. Arbetsvillkoret kan även uppfyllas genom halv arbetsvillkorsmånad om lönen från arbetet är minst 465 euro men mindre än 930 euro per månad. - Till arbetsvillkoret räknas allt utfört arbete, dvs. arbetet behöver inte vara inom den egna branschen.
- En heltidsstuderande som har blivit medlem i en arbetslöshetskassa kan tjäna in arbetsvillkoret under hela sin studietid, dock upp till högst 7 år. Varje arbetsvecka som uppfyller ovanstående definitioner kan räknas in i arbetsvillkoret. Kom ihåg att lämna in dina arbetsavtal och lönespecifikationer för beräkning av arbetsvillkoret och dagpenningen, om du blir arbetslös efter utexaminering.
Beslutet om beviljandet av utkomstskydd görs av arbetslöshetskassan. Det finns undantag gällande utkomstskyddet, så det lönar sig att kontrollera den aktuella och exakta informationen antingen på Erko-kassans sidor eller på webbplatsen för Arbetslöshetskassornas Samorganisation r.f. (TYJ).