1. Miten saan töitä?
Työnhakuun liittyy monia vaiheita, ja hakijalta edellytetään monenlaisia taitoja. Ensimmäiseksi sinun kannattaa selvittää itsellesi, millaiset työtehtävät sinua kiinnostavat. Sen jälkeen tutki työpaikkailmoitusten sisältöjä ja selkeytä millaisia toiveita ja vaatimuksia hakijoille on esitetty.
Listaa, mitkä ovat sinun vahvuutesi ja osaamisesi suhteessa haettavaan tehtävään. Kirjoita selkeä ansioluettelo (cv) ja työhakemus, jossa perustelet osaamisesi ja motivaatiosi. Lähetä hakudokumentit ajoissa, ja hoida jokainen työnhaun kohta omalta osaltasi mahdollisimman hyvin.
2. Miten kerron osaamisesta vakuuttavasti?
Voit kertoa omasta osaamisesta esimerkiksi siten, että kerrot mitä taitoja olet tarvinnut saadaksesi aikaisemman työsi tehtyä tai suorittaaksesi opinnot kunnialla loppuun. Esimerkit vakuuttavat. Kun kerrot osaamisestasi, kerro mitä konkreettisesti pystyt tekemään tai mitä hyötyä osaamisestasi on työnantajalle.
3. Kuinka aloittaa työhakemus
Aloita hakemus menemällä suoraan asiaan. Rekrytoijaa kiinnostaa, kuka olet ammatillisesta näkökulmasta katsottuna. Kerro myös, miksi juuri tämä tehtävä ja työnantaja kiinnostavat sinua. Motivaatioksi ei riitä, että saat itse uusia haasteita, vaan työantajan täytyy saada käsitys siitä, mitä hyötyä osaamisestasi on hänelle.
4. Mikä on hakemuksen ja CV:n ero?
Hakemus on myyntikirje, jolla vastaat työpaikkailmoituksessa hakijalle esitettyihin toiveisiin. Hakemuksen tärkein tavoite on vakuuttaa lukija ja saada kutsu työhaastatteluun. Hyvä pituus on noin puoli sivua.
CV kertoo sen, miten olet tullut tähän päivään: millaisissa tehtävissä olet työskennellyt ja millaista osaamista sinulle on kertynyt. CV on kuin historiikki, mutta siinäkään ei tarvitse kertoa ihan kaikkea. Kun työkokemusta kertyy, voi vanhimmasta päästä tiputtaa pois esimerkiksi kesätöitä. CV:n sopiva pituus on 1–2 sivua.
5. Kuinka erottua muista hakijoista?
Työnhaussa voit erottua muista monella tavalla. Kohdennetun CV:n ja hakemuksen lisäksi voit osoittaa aktiivisuutta soittamalla työnantajalle ja lähettämällä hakemuksesi ensimmäisten joukossa.
Kerro osaamisesta esimerkkien kautta ja kuvaa hyötyjä, mitä työnantaja saa palkkaamalla sinut.
6. Millainen on avoin hakemus?
Avoin hakemus tehdään silloin, kun työpaikkaa ei ole tai sitä ei ole vielä julkistettu, ja haluat lähestyä kiinnostavaa työnantajaa. Avoimessa hakemuksessa on tärkeää kertoa, millaisia työtehtäviä voisit tehdä. Älä jätä mahdollisen rekrytoijan arvattavaksi näitä. Yhdistä avoimeen hakemukseen aina soitto. Kerro työhakemuksessasi, että otat yhteyttä viikolla x.
7. Miten tuoda parhaiten esille kiinnostus juuri kyseistä työpaikkaa kohtaan?
Lue huolellisesti työpaikkailmoitus ja tutustu yrityksen verkkosivuihin. Mieti, mikä yrityksessä, sen toimintatavoissa tai tuotteissa kiinnostaa sinua. Kerro nämä asiat ytimekkäästi hakemuksen alussa.
8. Kannattaako CV:ssä kertoa luottamustehtävistä?
Työuran alkupuolella on hyödyllistä tuoda esille luottamustehtävät ja niistä kertynyt osaaminen.
Kun sinulla on jo runsaasti alan työkokemusta, voit punnita minkä verran tuot esille luottamustehtäviä. CV:ssä kannattaa kertoa luottamustehtävistä etenkin silloin, kun olet niistä saanut valmiuksia haettavaan tehtävään.
Jos olet toiminut pitkään tietyssä luottamustehtävässä, voi sen kautta kertynyt osaaminen olla ratkaisevan tärkeää työpaikan saamisessa.
9. Miten keksin hyviä kuvailuja itsestäni?
Parhaiten jäät mieleen, kun kerrot osaamisestasi tai tavastasi toimia käytännön esimerkkien kautta. Työnantajasta on myös erityisen kiinnostavaa kuulla, mitä hyötyä taidostasi tai persoonallisuudestasi olisi juuri haettavan tehtävän kannalta.
10. Mistä löytää piilotyöpaikkoja?
Parhaiten piilotyöpaikat löytyvät oman verkostosi kautta. Muistathan kertoa mahdollisimman monelle, että olet työmarkkinoiden käytettävissä. Ota huomioon, että verkostollasi on omat verkostonsa, eli älä suotta rajaa asian kertomista vain oman alasi ihmisille.
Piilotyöpaikkoja voit löytää myös seuraamalla aktiivisesti mediaa sekä sinua kiinnostavia yrityksiä. Laajennukset, uusien tuotteiden lanseeraukset tai rahoituspäätökset tarkoittavat usein myös uusien ihmisten rekrytointeja. Ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin ja tarjoa osaamistasi.
11. Mitä hyötyä on LinkedInista?
LinkedIn on yksi käytetyimpiä sosiaalisen median kanavia ympäri maailman. LinkedInia voit käyttää paitsi oman ammatillisen profiilisi vahvistamiseen, myös verkostoitumiseen ja työnhakuun. Hyvin täytetty profiili toimii somessa silloinkin, kun itse et ole siellä. Rekrytoijista jopa 95 % etsii potentiaalisia työntekijöitä LinkedInin kautta.