20 vuotta jouluristeilyjä
Pienen porukan risteilystä on kasvanut vuosien aikana legendaarinen valtakunnallinen tapahtuma. Jouluristeily on kehittynyt opiskelijakulttuurin muuttuessa.
Luonnontietelijöiden jouluristeilylle osallistui tänä vuonna noin 2 200 opiskelijaa. Heillä oli käytössään koko M/S Baltic Princess, joka lähti tuttuun tapaan Turusta, käväisi Tukholmassa ja palasi takaisin. Liput myytiin nopeasti loppuun.
Kaksikymmentäyksi vuotta sitten risteilemisestä pitävä Turun yliopiston kemian ensimmäisen vuoden opiskelija Jori Jurttila järjesti ensimmäisen jouluristeilyn, jonne lähti mukaan yli kaksikymmentä opiskelijaa. Seuraavana vuonna risteilylle osallistui sata opiskelijaa ja sitä seuravana jo yli viisisataa.
– Kävimme ainejärjestön järjestämällä ekskursiolla tapaamassa kemian opiskelijoita Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Molempien kaupunkien opiskelijat innostuivat opiskelijaristeilystä ja halusivat mukaan. Turussa biologian opiskelijat halusivat myös risteilemään ja näin syntyi kaikkien luonnontieteiden opiskelijoiden yhteinen jouluristeily.
Vuonna 2006 perustettiin voittoa tavoittelematon yhdistys After lecture ry, joka otti vastuulleen jouluristeilyn järjestämisen ja kehittämisen. Yhdistyksen perustamisella haluttiin helpottaa risteilyn järjestämistä ja taata tapahtuman jatkuminen. Sitä ei sidottu tietyn pääaineen opiskelijoihin tai yhteen paikkakuntaan.
Jori Jurttila on valmistunut, luovuttanut After lecturen kapteenin pestin eteenpäin, ja viimeiset viisi jouluristeilyä ovat jääneet välistä. Muuten hän kyllä nousee yhä silloin tällöin laivaan.
Jouluristeilyä suunnitellaan vuosi
Nykyinen puheenjohtaja – tai kapteeni, kuten häntä kutsutaan – Anita Komulainen kertoo, että uuden jouluristeilyn suunnittelu alkaa Turussa pian edellisen jouluristeilyn päätyttyä. Yhdistykselle valitaan uusi hallitus, joka tapaa Silja Linen edustajat ensimmäistä kertaa tammikuussa ja tekee sopimuksen seuraavasta risteilystä.
Yhdistyksellä on kahdeksanhenkinen hallitus ja lisäksi noin kymmenen opiskelija-aktiivia toimihenkilöinä risteilyä hoitamassa. Joka risteilylle pestataan lisäksi tonttuja tekemään ohjelmaa ja jakamaan risteilykuoria. Tänä vuonna mukana oli 17 tonttua. He saavat työstään palkinnoksi ilmaisen risteilyn.
– Noin 40 henkeä touhuaa joka vuosi jouluristeilyn eteen tavoitteena saada aikaan maailman paras risteily.
Yhdistyksessä mukana olevat opiskelijat ovat aktiivisia myös muualla. Toiminnassa on mukana muun muassa Teekkarikomission puheenjohtaja sekä entisiä ainejärjestöjen ja kiltojen puheenjohtajia.
Risteilytyyli on muuttunut
Risteilystä on tullut niin suosittu, että yhdistys järjestää nykyisin kaksi risteilyä peräkkäin. Ensimmäinen risteily, TUPLIS, starttaa keskiviikkona, jouluristeily lähtee aina torstaisin. TUPLIS kattaa kaiken minkä jouluristeilykin. Molempiin osallistuva saa kaiken tuplana – ja pääsee kääntymään kaksi kertaa Tukholmassa.
Jouluristeily on muuttunut vuosien varrella opiskelijakulttuurin muuttuessa. Sitä on kehitetty opiskelijoiden toiveiden mukana. Aiemmin risteilyt muistuttivat isoja kotibileitä. Vaikka kotibileiden henki on säilynyt, ohjelmaa suunnitellaan nykyisin aiempaa ammattitaitoisemmin.
– Panostamme esiintyjiin. Laivalla on meidän buukkaamiamme artisteja ja DJ. Tuemme myös turkulaisia opiskelijabändejä, tanssiryhmiä ja muita.
Pelien suunnittelussa pyritään huomioimaan se, ettei kaikkia kiinnosta niiden sitominen alkoholiin. Tavoitteena on tarjota kaikille sopivaa ohjelmaa ja tukea osallistujien verkostoitumista keskenään. Vuosien mittaan jouluristeilylle on kehittynyt vahva brändi.
Loimu on osallistunut jouluristeilyn ohjelmaan tuomalla mukaan ammatillista verkostoitumista ja muutenkin ammatillisuutta. Loimu tarjoaa risteilyllä jokaiselle jäsenelleen pienen jäsenlahjan ja on mukana toteuttamassa Loimun jäsenille suunnattuja sekä risteilyn yleisiä ohjelmanumeroita. Risteilyllä on myös mahdollista liittyä Loimun jäseneksi.
Anita Komulaisen mielestä yksi parhaimmista asioista risteilyllä on ihmisten tapaaminen. Jouluristeilyllä tapaa kerran vuodessa ihmisiä, joita ei välttämättä muuten näe.
– Jouluristeily on kaikkien Suomen luonnontieteen opiskelijoiden kohtaamispaikka, jonne matkustetaan Oulusta asti. Risteilyn suosio perustuu siihen yhteisölliseen henkeen, mikä laivalla vallitsee. Meillä on huippuartisteja, kuten tänä vuonna Karri Koira.
Oululaiset ovat kuuluisia siitä, että he jonottavat yhä lippuja kampuksella. Turussa lipunmyynti tapahtuu sähköisen järjestelmän kautta. Opiskelijat matkustavat Oulusta Turkuun omalla bussilla ja aloittavat risteilytunnelman herättelyn pitkän matkan aikana muun muassa sitsilauluja laulaen.
Jännitystä lähdössä
Vuoden 2019 jouluristeilyn toteutumista jouduttiin jännittämään viime hetkeen. Kaksi viikkoa ennen risteilyä Merimies-Unioni ilmoitti liittyvänsä postilakon tukijoihin. Laivaliikenteen oli tarkoitus seisahtua muutama päivä ennen jouluristeilyä.
– Laivayhtiömme oli menossa mukaan tukilakkoon. Vielä lähtöpäivänä emme tienneet, pääsemmekö seilaamaan. Onneksi osapuolet pääsivät puolilta päivin sopuun ja laiva lähti sovitusti illalla.
Seuraavana vuonna pandemiarajoitukset estivät risteilyn, mutta joulukuussa vuonna 2021 risteily järjestettiin jälleen. Koronaperuutuksen vuoksi kaksikymmenvuotisjuhlaristeilyä vietettiin vasta tänä vuonna. After lecture hallitus on miettinyt, riittääkö opiskelijoilla tulevaisuudessa rahaa jouluristeilyyn kaikkien kulujen noustessa, mutta ainakin toistaiseksi laiva on täyttynyt nopeasti.
Opiskelijat maksavat itse hyttipaikan sekä ateriat ja juomat. Laivayhtiö velvoittaa jokaista osallistujaa maksamaan vähintään yhden aterian. Anita Komulaisen mukaan opiskelija pärjää minimissä 62 eurolla, mutta useimmilla kuluu noin sata euroa, kun huomioi kulutuksen laivalla. Tänä vuonna opiskelijat varasivat enemmän ruokailuja kuin aiemmin.