Edunvalvontaa faktoilla ja suurella sydämellä
Loimun valtuuston puheenjohtajalla Susanne Lahdenperällä on takanaan pitkä ja monipuolinen kokemus luottamustehtävistä. Nyt hän odottaa mielenkiinnolla, mitä alkava neuvottelukierros tuo tullessaan.
Susanne Lahdenperä ihaili lapsena isäänsä, joka toimi luottamusmiehenä ensin LSO:lla ja myöhemmin Wärtsilän telakalla.
– Minusta ”luottamusmies” kuulosti todella hienolta – se kertoi, että isääni luotettiin jotenkin erityisen paljon. Muutkin kuin minä, hän muistelee.
Lahdenperä arvelee saaneensa lapsuudessa alitajuntaansa kipinän luottamustehtäviin. Hänellä onkin työuransa varrella ollut lukuisia luottamustehtäviä Ruotsissa ja Suomessa. Tällä hetkellä hän toimii Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n varaluottamusmiehenä sekä PerkinElmer-konsernin Turun toimipisteen EWC (European Work Council) -edustajana sekä Loimun valtuuston puheenjohtajana.
Työskentely ulkomailla avasi silmät
Susanne Lahdenperä työskentelee PerkinElmer/Wallacilla prosessispesialistina reagenssituotannossa. Hänen työnkuvaansa kuuluu erilaisten tuotantoprosesseissa ilmenneiden poikkeavuuksien selvittämistä, vaikutusarviointia ja raportointia. Työurastaan hän on viettänyt ulkomailla 10 mielenkiintoista ja opettavaista vuotta.
Lahdenperä muutti maisteriopintojensa lopussa vuosituhannen vaihteessa Ruotsiin ja ehti työskennellä erilaisissa laadunvalvonta-, tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä neljässä eri diagnostiikka-alan yrityksessä. Ruotsista hän muutti kahdeksi vuodeksi USA:han.
– Työskentelin vuokravälitysfirman kautta niin sanottuna kierrätyspalkattuna. Siinä pääsin konkreettisesti näkemään, miten eurooppalaistyyliset työehtosopimukset, tai pikemminkin niiden puuttuminen, vaikuttavat työntekijöiden työehtoihin.
Näiden USA:n vuosien jälkeen Ruotsiin palattuaan hän olikin aika helposti taivuteltavissa ensin varaluottamusmieheksi ja myöhemmin pääluottamusmieheksi.
– Ruotsin työehtojärjestelmä poikkeaa hieman Suomen vastaavasta, mutta siellä toimiessani tunsin, että pystyin neuvottelemalla oikeasti vaikuttamaan edustettavieni asioihin ja työehtoihin. Se toimi todella tehokkaana motivaattorina. Luottamusmiehet saivat mm. edustettaviensa palkkatiedot, jolloin oli oikeasti mahdollista osoittaa epäkohtia yksilöiden ja kokonaisten osastojen palkkatasoissa. Saimme myös korjattua niitä yhteistyössä työnantajan kanssa merkittävästikin.
Luottamusmiestoiminnan varjopuolena Lahdenperä ottaa esille irtisanomistilanteet.
– Niissäkin pystyi yleensä neuvottelemaan parempia korvauksia, koulutuksia tai muuta tukea irtisanottaville, vaikkei irtisanomispäätöksiä välttämättä olisi pystynytkään pyörtämään.
Kiky-tunnit sisuunnuttivat
Lahdenperä muutti muutaman vuoden kuluttua Ruotsista Turkuun suorittamaan jatko-opintoja. Siellä hän päätyi erään illanvieton seurauksena Loimun alayhdistyksen, Turun yliopistojen luonnontieteiden akateemiset (TYLA), hallitukseen. Kun hän siirtyi yliopistolta yksityiselle sektorille, Lääke- ja bioalan luonnontieteilijöiden hallitus (LBL) oli sille luonnollinen jatkumo.
– Hallituksessa olevien entisten opiskelukavereiden houkuttelulla ja ehkäpä myös laivaristeilyllä saattoi myös olla oma osansa LBL:n hallituspaikalle. Vähän samanlaisella konseptilla minut houkuteltiin sittemmin mukaan Loimun valtuustovaaleihin.
– Työpaikkani luottamusmiestehtäviin puolestaan antoivat viimeisen kipinän kiky-tunnit, jotka jostain syystä otin erityisen raskaasti ja henkilökohtaisesti. Päätin koettaa tehdä kaikkeni sen eteen, että ne vastaisuudessa neuvoteltaisiin pois meidän yrityksessämme.
– Uusi työehtosopimus hoitikin mahtavasti kiky-tunnit pois, mutta ylempien toimihenkilöiden varaluottamusmiehen pesti jäi.
Minua ajaa edelleen valtava halu tietää ja olla perillä asioista, jotka vaikuttavat omaan työnkuvaan ja tekemiseen.
– Varaluottamusmieshän ei periaatteessa saa käyttää työaikaa luottamusmiestoimintaan, mutta meillä on PerkinElmer/Wallacilla sen suhteen äärimmäisen hyvä henki ja yhteisymmärrys. Varaluottamusmieskin saa osallistua yhteistoimintakokouksiin, ja koen saavani olla mukana täysimääräisesti varsinaisen luottamusmiehen rinnalla. Tämä järjestely on mielestäni kaikkien edun mukaista, koska ideoiden ja asioiden pallottelu yhdessä on yleensä huomattavasti tuottoisampaa ja kaikkien edun mukaista.
Susanne Lahdenperää ajaa edelleen valtava halu tietää ja olla perillä asioista, jotka vaikuttavat omaan työnkuvaan ja tekemiseen.
– En voi vain todeta, että näin mennään, ollaan aina menty, eikä asioille nyt vaan voi mitään. Uskon edelleen, että asioihin voi vaikuttaa faktapohjaisilla perusteluilla, maalaisjärjellä ja suurella sydämellä.
Alkava neuvottelukierros jännittää
PerkinElmer/Wallacilla ylemmät toimihenkilöt, joista monet ovat loimulaisia, noudattavat Teknologiateollisuuden työehtosopimusta.
– Alkava neuvottelukierros tulee olemaan joko mielenkiintoinen tai äärimmäisen mielenkiintoinen, pohtii Lahdenperä.
– Tietenkin sisimmässäni toivon ja luotan työnantajani liittyvän Teknologiateollisuuden Työnantajat ry:hyn, jolloin neuvottelujärjestöt neuvottelevat yleissitovat työehtosopimukset, työrauha säilyy ja hommat rullaavat edelleen kivasti.
Lahdenperän näkemyksen mukaan tämä olisi kaikkien osapuolten etu, eikä varsinaisesti keneltäkään pois. Paikallinen sopiminenhan on mahdollista jo nyt – lukuun ottamatta tietenkin palkankorotusten perälaudan alittamista. Viime vuosina työehtosopimusten mukaiset korotukset ovat kuitenkin olleet hyvinkin maltillisia.
– Niin kauan kuin yrityksellä menee hyvin, niin näkisin, ettei ole mitään syytä alkaa heikentää työntekijöiden työehtosopimusten tuomaa suojaa, yleistä työmotivaatiota tai mielialaa. Erityisesti tässä tilanteessa, jossa joka ikinen työntekijä alasta riippumatta on joutunut venymään tavalla tai toisella koronapandemian takia, hän pohtii.
– Tietenkin on myös mahdollista, ettei oma työnantaja liity Teknologiateollisuuden Työnantajat ry:hyn tai Teknologiateollisuuden Työnantajat ry:hyn ei liity riittävästi yrityksiä, jolloin ei saada yleissitovuutta ja työehtosopimuksia aletaan neuvotella yrityskohtaisesti. Metsäteollisuushan jo irtautui TES-toiminnasta ja varmasti tämän neuvottelukierroksen tuloksia seurataan mielenkiinnolla Kemianteollisuudessakin.
Lahdenperä uskoo kuitenkin vakaasti vahvaan liiton ja neuvottelujärjestöjen tukeen.
– Sieltä löytyy vahva kokemuspohja sekä suurempien yleissitovien että pienempien erillisryhmittymien työehtosopimusten neuvotteluista. Yllättävän moni ei itseasiassa ole tullut ajatelleeksi, mitkä kaikki olemassa olevat etuudet on sovittu työehtosopimuksilla. Viimeistään nyt olisi korkea aika vilkaista oman alansa työehtosopimusta ja varmistaa kuuluvansa ammattiliittoon!
Kuka hän on?
- Susanne Lahdenperä, ikä 45
- FM, biotekniikka, jatko-opinnot tekniikan tohtoriksi
- Prosessispesialisti, PerkinElmer/Wallac
- Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n varaluottamusmies
- PerkinElmer-konsernin Turun toimipisteen EWC-edustaja
- Loimun valtuuston puheenjohtaja 2021–2024
- Lääke- ja bioalan luonnontieteilijöiden (LBL) hallituksen jäsen