Hauskaa haalareissa!

Opiskelijaperinteitä on yhtä monia kuin on eri opintolinjojakin, mutta yksi asia sitoo lähes kaikki opiskelijat yhteen, nimittäin opiskelijahaalarit.

Opiskelijahaalarit rantautuivat Ruotsista Suomeen jo 1950-luvulla, mutta nykyisessä käytössään ne ovat olleen 1980-luvulta saakka. Ensimmäisenä Suomessa haalarit otettiin käyttöön Otaniemessä teekkarien sekä Vaasan yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. Heiltä haalarikulttuuri levisi pikkuhiljaa kaikkien opiskelijoiden keskuuteen.

Opiskelijahaalarien väri määräytyy opiskeltavan alan mukaan. Haalareiden selässä on usein kyseisen alan opiskelijajärjestön logo painettuna. Joillain järjestöillä haalarit ovat kaksivärisiä tai voivat sisältää pieniä lisävarusteita, kuten hupun.

Haalareiden yläosa sidotaan usein vyötärölle hihojen avulla, mutta etenkin teekkaripiireissä on tyypillistä pukea haalarit kokonaan päälle. Haalareita käytetään moninaisissa tapahtumissa ja juhlapyhinä, kuten esimerkiksi vappuna ja laskiaisena. Myös approjen aikaan kaupunkien kadut täyttyvät haalarikansasta. 

Haalareita tuunatessa vain mielikuvitus on rajana

Tyypillistä on kiinnittää haalareihin erilaisia valoja, skumppalaseja, heijastimia pullonavaimia ja muita esineitä, jotka tuovat persoonallisuutta haalareihin. Toinen yleinen tapa tuoda persoonallisuutta haalareihin on vaihtaa lahjetta tai hihaa kumppanin kanssa. Haalareiden osia voi vaihdella ja ommella yhteen, jos on suorittanut aikaisemman korkeakoulututkinnon tai vaihtanut pääainetta. Haalareista voi myös tehdä shortsimalliset tai koristella haalareiden hupun karvareunuksella.

Olennainen osa haalarikulttuuria on haalarimerkit. Merkkejä saa tapahtumiin osallistumalla tai ostamalla niitä opiskelijajärjestöiltä ja yksityishenkilöiltä. Haalarimerkit luovat haalareihin persoonaa ja usein sisältävätkin hauskoja vitsejä ja viittauksia populaarikulttuuriin.

Jaa kuva haalareistasi, voit voittaa Loimun tuotepalkinnon!

Loimulla on yli 3 000 opiskelijajäsentä noin 50 eri ainejärjestöstä. Haalareiden kirjo on siis valtava! Jaa kuva haalaririennoistasi Instagramissa hastagilla #loimunhaalarikisa ja #opiskelijaloimuaa viimeistään 31.1.2021 ja olet mukana Loimu-tuotepaketin arvonnassa.

Kuvia voidaan jakaa Loimun some-kanavissa. Parhaat kuvat julkaistaan Loimu-lehden 2/2021 numerossa. Lisätiedot ja arvontasäännöt www.loimu.fi/haalarikisa

Näin ompelet haalarimerkin

Tarvikkeet:

  • Muutama nuppineula tai hakaneula
  • Karhulankaa tai merkkiin sopivan väristä ompelulankaa kaksinkertaisena
  • Tukeva, ohutkärkinen neula
  • Haalarimerkki ja haalarit

Etsi haalareista merkille edustava sijainti haalareissa. Kiinnitä merkki nuppi- tai hakaneuloin paikoilleen, jotta toivomasi merkki tulee suoraan (kuva alla). Jos merkki on niin paksu, että sitä on vaikea kiinnittää, voit kokeilla kaksipuoleisella, silitettävällä tukikangaspalalla kiinnittämistä.

Jos ompelet merkkiä vaikkapa hihaan tai lahkeeseen, pujota pahvipala sisäpuolelle ennen ompelua.

Ota lanka ja pujota se neulaan. Ota hyvä ote haalarista.

Tee pisto merkin reunaan haalarin nurjalta puolelta etupuolelle ja taas nurjalle puolelle. Solmi langanpäät huolellisesti. Ompele pienin pistoin (kuva alla) haalarimerkki kiinni reunastaan haalariin. Tee joka pisto sekä merkin ja haalarin läpi nurjalle puolelle. Työskentele rauhallisesti ja tasaisesti lankaa vetäen, niin vältyt sen kiertymiseltä solmuille. Tarkkaile, ettei lankaan jää löysiä lenkkejä. Kun pistät neulan kärjen hieman merkin reunan alta nurjalle puolelle, jää merkin reunaommel hyvin huomaamattomaksi.

Kun olet ommellut merkin reunan ympäriinsä pienillä, tiiviillä pistoilla kiinni haalariin, pistä lanka nurjalle puolelle ja solmi aloituksesta jääneiden langanpätkän kanssa huolellisesti. Ompele nurjalla puolella muutaman piston verran jompaankumpaan suuntaan, jätä lankaan pieni lenkki, josta pujotat neulan avulla langan. Kiristä hitaasti ja varovasti, toista. Solmi langanpäät sormin ja katkaise. Poista nuppineulat tai hakaneulat.

Ohje ja kuvat: Pauliina Heikkilä, Loimu

Vinkki! Jos haluat, ettei merkki lähde repsottamaan reippaammassakaan menossa, liimaa se ensin tekstiililiimalla ja ompele vasta sen jälkeen. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)