Kannustuksen siivin unelmatyöhön
Kun Tania Afrin sai mentorikseen Paavo Lyytikäisen, hän sai itselleen väsymättömän kannustajan työnhakuun. Yhteinen pohdiskelu ja Tanian tekemä työ johtivat Tanian työllistymiseen – ja ystävyyteen.
Tania Afrin oli työskennellyt liiketoiminta-analyytikkona tuntisopimuksella, mutta töitä ei ollut ollut riittävästi. Sen jälkeen hän oli siirtynyt luomaan hallinto- ja kirjanpitokäytäntöjä miehensä Kotipizza-yritykseen, mutta mietti, miten hän pääsisi töihin metsäalalle, jolle oli kouluttautunut. Työt suuressa ja kansainvälisessä metsäteollisuusyrityksessä kiinnostivat eniten.
Tania päättikin osallistua Loimun mentorointiohjelmaan. Loimusta ehdotettiin hänelle sopivia mentoreita, joista muutama kiinnosti häntä, ja Paavo Lyytikäinen vastasi kutsuun myönteisesti. UPM Metsällä järjestelmä- ja prosessinkehitystiimissä työskentelevä Paavo ja Tania olivat tavanneet vuosia aiemmin luennoilla, mutta eivät juuri tunteneet toisiaan.
Kun Paavoa pyydettiin mukaan, hän oli erittäin otettu, yllättynyt ja salaa innoissaan. Hän pisti kuitenkin hiukan jäitä hattuun ja mietti, mikä hänelle mentorina olisi tärkeää ja voisiko hän auttaa Taniaa. Paavo itse oli ollut mentoroitavana seitsemän vuotta aiemmin, ja kokemus oli ollut erittäin hyvä.
– Minulle oli tärkeää vakuuttua siitä, että pystyn tarjoamaan Tanialle mentorointia, josta hän hyötyy. Tanian kiinnostus samankaltaisiin työtehtäviin kuin mitä itse teen, oli hyvä asia. Tiesin myös, että haluan päästä samalle ajatuksen tasolle mentoroitavani kanssa, puhua työhön ja elämään liittyvistä haaveista, ja uskoin, että tämä onnistuu, Paavo sanoo.
Lyhyetkin työt ansioluetteloon
Näistä lähtökohdista alkoi vuoden mittainen mentorointiprosessi vuoden 2021 alussa. Korona-aikana järjestettyjen verkkotapaamisten sisältö suunniteltiin etukäteen sen perusteella, missä Tania tarvitsi tukea. Lisäksi Loimu järjesti kaikille mentorointiohjelman osallistujille yhteisiä tapaamisia.
Ihan ensimmäisenä Tania toi Paavolle nähtäväksi siihenastiset ansioluettelonsa ja hakemuskirjeensä. Taniaa ihmetytti, miksi hän ei pääse haastatteluihin.
– Opin Paavolta, että jokainen työhakemus pitää personoida, eli kirjoittaa haettavan työtehtävän kriteerien mukaan. Toinen oivallukseni oli, että jokainen vähänkin merkittävä työkokemus kannattaa kirjata ansioluetteloon, Tania kertoo.
Paavon mielestä tämä kertoo siitä, että arvostaa itse kaikkia töitään, niitä ajallisesti lyhyempiäkin.
– Voi myös olla, että jossakin työtehtävässä tarvitaan juuri sitä osaamista, vaikkei se itselle tuntuisikaan niin tärkeältä, Paavo toteaa.
Mitkä työt sopivat minulle?
Vaikka Tania uskoi, että liiketoiminta-analytiikka on se hänen juttunsa, hän ajatteli, että olisi hyvä ymmärtää metsäalan erilaisia tehtäviä. Voisihan olla, että tie analytiikan pariin veisi jonkin toisen tehtävän kautta.
Paavo koki, että nyt hän todellakin pystyy auttamaan! Omassa mentorointiprosessissaan hänen mentorinsa oli järjestänyt Paavolle tapaamisia eri ammattilaisten kanssa, ja hän ryhtyi tekemään samaa Tanian kanssa. Hän tunsi tapaamisiin soveltuvia ihmisiä, ja sai heidät innostumaan ideasta.
Uskalla tavoitella unelmaasi!
– Erään tapaamisen ansiosta tajusin, etteivät kirjoitustaitoni suomeksi riitä ulkoisen viestinnän töihin, Tania toteaa.
Vuonna 2008 Bangladeshista Suomeen liiketalousopintojen perässä muuttanut Tania puhuu erinomaista suomea ja myös kirjoittaa sitä hyvin, mutta jos työssä vaaditaan virheetöntä kieltä, se on haaste.
Vihdoin unelmatyöhön
Erään metsäalalla työskentelevän osaajan tapaamisesta oli suuri hyöty myös silloin, kun Tania sai kasvoilleen märän rätin. Hänen hakemukseensa oli vastattu, että työnhaku ei etene kielitaidon takia. Paavokin oli pöyristynyt tästä ennen haastattelua tapahtuneesta olettamuksesta.
Väärinkäsitys sai Tanian tuntemaan itsensä masentuneeksi. Miten tämä työnhaku voi ikinä onnistua?
– Halusin näyttää Tanialle, että juuri hänen taustallaan ja osaamisellaan voi työllistyä. Onneksi liiketoiminta-analyytikkona toimivalle työkaverilleni sopi jutella Tanian kanssa, Paavo muistelee.
Se ja Paavon jatkuva kannustus tekivät Tanialle henkisesti hyvää ja työnhaku jatkui.
Kesän aikana Taniasta alkoi kuitenkin tuntua siltä, että työnhausta olisi hyvä ottaa hiukan lomaa, mutta ehei. Juuri silloin Stora Enso julkisti liiketoiminta-analyytikon työtehtävän, jossa pääsisi analysoimaan markkinoita ja osallistumaan investointiprojekteihin. Se oli se Tanian unelmatyö.
Ja lopun me jo arvaammekin: Tania sai tämän työn. Yhteinen ponnistelu oli tuottanut tulosta, vaikka Paavo korostaa, että ”sinä sen kaiken työn teit”.
Mentorisuhteesta ystävyyssuhteeseen
Nyt kun mentoroinnista on kulunut jo jonkin aikaa, on hyvä tarkastella, mikä prosessissa oli kummallekin parasta. Heti kärkeen Tania sanoo, että he jatkoivat mentorointia yli virallisen mentorointivuoden.
– Ja nyt tämä vasta alkaa! Paavo kertoo ajatelleensa. Hän tarkoittaa, että pohja ystävyydelle oli luotu. Sehän ei ole itsestäänselvyys mentoroinnissa, mutta Paavon ja Tanian yhteys oli luonteva ja syveni kaiken aikaa. Jutellessaan he nauravat ja hymyilevät paljon.
Tanian sinnikäs työnhaku ja unelmien tavoittelu teki minuun vaikutuksen.
– Opin myös paljon Tanialta hänen kokemuksistaan ja erityisesti siitä, miten periksiantamattomuus ja vaivannäkö omia tavoitteita kohti lopulta palkitaan. Minulla on ollut enemmän tuuria omassa työnhaussani, juuri oikeankaltaisia työtehtäviä on sattunut aukeamaan juuri oikeisiin aikoihin, mutta Tanian sinnikäs työnhaku ja unelmien tavoittelu teki minuun vaikutuksen, Paavo kiteyttää.
Tania arvostaa sitä, että Paavo kaiken aikaa kannusti häntä ja uskoi häneen ja hänen kykyihinsä, oli toiveikas.
– Se vahvisti itsetuntoani työnhakijana.
Mentoroinnista apua urahaaveisiin
Osaaminen ja vahvuudet, asiantuntijuuden rakentuminen sekä verkostoituminen – nämä olivat vuoden 2022 mentorointiryhmän valinnat tärkeimmiksi yhteisiksi mentoroinnin teemoiksi. Mentoroinnissa voidaankin käsitellä mitä tahansa aktorin toivomia teemoja, ja osa niistä muotoutuu ryhmän yhteisiksi. Mentorointi on hyvä tapa pohtia tulevaa uraa, hankkia verkostoja omalle alalle ja rakentaa siltaa työelämään.
Haluaisitko sinä löytää oman mentorin työelämästä? Seuraava mentorointi alkaa vuoden 2023 alussa, ja haku on nyt auki aktoreille. Me olemme rakentaneet ohjatun polun aktoreiden tueksi kohti oman näköistä mentorointia. Ennen aloitusta mietitään mentoriin liittyvät toiveet ja omat tavoitteet, ja etsitään sopiva henkilö työelämästä. Loimulla on jonkin verran mentorehdokkaita valmiina, mutta usein toiveiden pohjalta lähtevä haku ulottuu laajemmalle jäsenistöön.
Uskalla lähteä unelmoimaan ja hae mentorointiin! Haku vuoden 2023 alussa alkavaan ohjelmaan on auki verkkosivuilla 4.10.2022 asti. www.loimu.fi/mentorointi