Kemisti kaupallisissa asiantuntijatehtävissä
Pienestä Kainuun korpikylästä kotoisin oleva Outi Koskela ei arvannut kemian opintoja aloittaessaan päätyvänsä globaaleihin työtehtäviin kansainvälisesti arvostettuun yritykseen, jonka arvot hän voi jakaa. Kotona sijaitsevasta työhuoneesta avautuu yhteys maailmaan.
Kansainvälisen virtuaalikokouksen aikana Outi Koskela seurasi kotinsa ikkunasta, miten hänen esikoispoikansa kiipesi pitkin ohutta, korkeaa puunrunkoa. Ylös päästyään poika alkoi heiluttaa puuta puolelta toiselle latvassa keikkuen. Koskelan oli pakko keskeyttää kokous ja syöksyä pihalle. Kollegat ymmärsivät Koskelan hädän ja odottelivat rauhassa kokouksen jatkumista.
Kemistiksi alun perin opiskellut Outi Koskela työskentelee Merck Life Sciencellä kansainvälisen kaupan tehtävissä. Hän tekee globaalia työtä kotoa, Tuusulan Jokelasta käsin. Yrityksen Suomen toimipiste sijaitsee Espoossa, mutta tiimissä ei työskentele muita Suomessa asuvia. Lähimmät kollegat ovat Ruotsissa, Alankomaissa ja Saksassa.
– Astun kotini eteisestä työhuoneeseeni ja olen yhteydessä koko maailman kanssa. Tuntuu ihmeelliseltä, että olen löytänyt monen onnekkaan sattuman kautta tieni pienestä Kainuun korpikylästä tähän. Opiskelemaan lähtiessäni en tiennyt, että tällaisia tehtäviä on edes olemassa.
Tapa ymmärtää maailmaa
Ensimmäinen kemiantunti yläasteella oli päräyttävä kokemus. Outi Koskela tiesi heti, että hän haluaa opiskella kemiaa yliopistossa, vaikka maanviljelijäsuvussa ei juuri ollut akateemisia esikuvia.
Koskela päätti jo varhain jatkaa opintoja väitöskirjaan asti, eikä edes katsellut työpaikkoja maisteritutkintonsa jälkeen. Tässä vaiheessa opinnot siirtyivät Oulusta Helsinkiin puolison työn perässä. Puoliso on samalla alalla.
– Keskustelemme kotona työasioista ja lapset ovat perineet meiltä luonnontieteisiin pohjautuvan ajattelutavan, joka on yksi tapa ymmärtää maailmaa.
Tiukkoihin työaikoihin sidottu työ apteekissa opetti nöyryyttä.
Molekyylibiologiaan liittyvää väitöstutkimusta tehdessään Outi Koskela työskenteli assistenttina Helsingin yliopiston orgaanisen kemian osastolla ja opetti laboratoriossa. Esikoisen odotus siivitti väitöskirjan kirjoittamista. Väitöstilaisuus pidettiin ensimmäisellä äitiyslomaviikolla.
Sisään lääkemaailmaan
Väitöskirjaa tehdessään Outi Koskela alkoi käydä farmasian kursseilla aluksi harrastuksen vuoksi, mutta huomasi jossain vaiheessa suorittaneensa farmasian opintoja niin paljon, että niistä kannattaa tehdä tutkinto. Häntä ei kiinnostanut työ farmaseuttina, eikä potilaiden kanssa, vaan kiinnostus kohdistui ennen kaikkea lääkepuolen tutkimustyöhön. Niinpä hän jatkoi proviisoriksi. Proviisoriksi päästäkseen piti suorittaa ensin farmaseutin tutkinto, mikä edellytti kuuden kuukauden harjoittelua apteekissa.
– Se oli opettavainen kokemus. Akateemisen vapauden jälkeen tiukkoihin työaikoihin sidottu työ apteekissa opetti nöyryyttä.
Farmaseutiksi valmistuttuaan Koskela teki apteekkifarmaseutin tehtäviä henkilöstö- ja konsulttipalveluja välittävän vuokrafirma Farentan kautta. Usein hän meni joka päivä eri apteekkiin.
– En tarvitse tiivistä työyhteisöä, sillä en ole kovin ihmiskeskeinen. Ammatillisesti en juuri hyötynyt farmaseutin työstä, mutta opin näkemään työyhteisöstä heti, millainen työilmapiiri siellä vallitsee ja onko siellä ristiriitoja.
Koskela jatkoi töitä samassa yrityksessä proviisorin tutkinnon suoritettuaan, mutta työtehtävät vaihtuivat. Hän hakeutui lääketeollisuuden palveluiden alueelle ja työskenteli tutkimuskoordinaattorina ja -päällikkönä tiimissä, joka kehitti kyselymenetelmää, jonka avulla kerättiin apteekeissa tietoa lääkkeiden käytöstä käyttäjiltä itseltään.
Onnellisena töissä
Vuonna 2014 Outi Koskela oli äitiyslomalla, kun hänelle soitettiin ja tarjottiin kiinnostavaa työtehtävää. Silloinen työnantaja etsi asiakasyritykselleen lääketukkukaupan vastuunalaista johtajaa. Kaikissa yrityksissä, jotka tuovat lääkkeitä tai lääkeaineita Suomeen, on oltava lääkkeiden laadusta vastaava henkilö, joka varmistaa, että lääkkeet vastaavat niille asetettuja laatuvaatimuksia ja jakelu tapahtuu lainsäädännön mukaisesti. Tehtävä edellyttää proviisorin tutkintoa.
– Kun minulta kysyttiin, olenko kiinnostunut työstä, vastasin myöntävästi. Minä olen aina kiinnostunut kaikesta! Se on ongelmani. Mutta näin sain jalkani Merck Life Sciencen oven väliin.
Työ alkoi heti, mutta se oli osa-aikaista. Outi Koskela jakoi vanhempainvapaan puolisonsa kanssa ja teki myös lääkkeiden käyttötutkimuksia apteekkiverkostossa, kunnes siirtyi vakituiseen työsuhteeseen Merck Life Sciencelle.
Merck-konserni on tieteen ja teknologian innovaatioihin keskittynyt yritys, jonka juuret ulottuvat yli 350 vuoden taakse. Sen tuotevalikoimaan kuuluu niin lääkkeitä, kemikaaleja, elektroniikkaa kuin laboratoriotuotteitakin.
– Tehtäväni on varmistaa, että kemikaali- ja laboratoriotuotekauppa on lain- ja vaatimusten mukaista. Esimerkiksi, jos jokin laboratorio tarvitsee analyyseissaan huumausaineita tai räjähdysaineiden lähtöaineita, niiden maahantuomiseksi ja toimittamiseksi tarvitaan maahantuontilupia tai muita selvityksiä. Minun tehtäväni on valvoa, että nämä toiminnot täyttävät kaikki vaatimukset ja raportoida tästä viranomaisille.
Koskela on oppinut työssä tarvittavaa lainsäädännöllistä ja kaupallista ammattitaitoa työn ohessa. Hänestä on hienoa, että yrityksessä huomioidaan se, missä työntekijät pääsevät toteuttamaan omia intohimojaan, missä he olisivat onnellisimmillaan. Esimerkiksi Outi Koskelalta on kysytty, olisiko hän onnellinen esimiestehtävissä. Se on tärkeä kysymys.
Outi Koskela, 42
- Ylioppilas 1999, Haukiputaan lukio
- Filosofian maisteri 2004, Oulun yliopiston luonnontieteellinen tiedekunta
- Pääaine: rakennetutkimuksen kemia
- Filosofian tohtori 2010, Helsingin yliopiston Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
- Aihealue: orgaaninen kemia
- Farmaseutin tutkinto 2011 ja proviisorin tutkinto 2012, Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta
- Aiemmat työpaikat: assistenttina Helsingin yliopistolla, apteekkifarmaseuttina, konsulttina ja tutkimustehtävissä henkilöstöpalvelu ja konsulttiyritys Farentassa