Kirja: Margarita
Anni Kytömäki: Margarita.
Gummerus Kustannus Oy 2020
Jokihelmisimpukka (Margaritifera margaritifera) tarkkailee sodanjälkeisen ihmiskunnan vimmaista vaurastumista Anni Kytömäen Finlandia-palkitussa romaanissa Margarita. Kirjan juoneen kietoutuu useiden henkilöiden tarinat, joihin kohtalo puuttuu ratkaisevalla hetkellä traagisesti ja yllättävästi.
Kirjan keskushenkilö, kylpylän hieroja sotaorpo Senni, kokee kesäromanssinsa seurauksena yhteiskunnan paineen sodanjälkeisen uuden sukupolven kasvattamiseksi. Aborttia ei 1950-luvulla myönnetä, vaikka äidin henki olisi vaarassa. Kylpylän asiakkailla on osuutensa toisaalta vahinkoraskauteen ja toisaalta Sennin luonnonsuojelutietoisuuden heräämisessä. Hän päätyy pääkaupungin poliosairaalaan kuntouttamaan hyväosaisten lapsia. Onko Sennin synnyttämä lapsi päätynytkin adoptoitavaksi kylpylävieraan Aaron perheeseen, vaikka hänelle oli sanottu pojan kuolleen vaikeassa synnytyksessä? Nyt Senni joutuu todistamaan pojan poliokärsimyksiä samalla kun itse yrittää selviytyä omasta tragediastaan.
Senni pystyy kuntouttamaan teinitytön itsenäiseksi pyörätuolilla liikkujaksi, jonka seurassa hän päätyy kuuntelemaan luonnonsuojeluyhdistykseen aiemman kylpyläasiakkaansa Einarin esitelmää jokihelmisimpukoista. Einarin poika Antti taas kiertää metsätyönjohtajana puunhankinnassa pitkin Suomea. Hänen urakoidensa seurauksena simpukkajoet ruopataan uittoränneiksi. Sennin kotimetsän hakkuun yhteydessä Antin työmaalta löytyy vainaja, joka paljastuu Sennin isän läheiseksi rintamakaveriksi ja sittemmin sotakarkuriksi Mikoksi. Oliko Sennin lapsen isä sittenkään kaupunkilainen Aaro vaiko Sennin pimeässä sadeyössä kohtaama Mikko?
Senni lupautuu toimittamaan kotijokensa simpukat uiton alta turvaan toiseen paikkaan, jossa hänen ja Antin tiet yhdistyvät. Heidän yhteisen ponnistuksensa avulla tarinaa tarkkaileva jokihelmisimpukka voi taas hengittää helpommin puhtaassa vedessä ja ihmiset saavat sovituksensa.
Kytömäki on taitava kuljettamaan ihmisen ja luonnon kohtaloita eri tasoilla. Kaikkea ei kirjoiteta auki, vaan tarvitaan lukijan omaa päättelyä, jotta juonenpäät saadaan yhteen. Pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä. Myös kirjan epidemiateema on tänään hyvin ajankohtainen.
Uhanalaiselle jokihelmisimpukalla eli kansankielellä raakulle on ympäristöministeriössä laadittu suojelun strategia ja toimenpideohjelma 2020 – 2030.