Kolumni: Esikäs
Osallistuin marraskuun lopulla Delegointivirastojen pääluottamusmiesten neuvottelupäiville. Edellisenä lauantaina puolestaan osallistuin Loimun valtuuston syyskokoukseen. Molemmat kokoukset pidettiin pitkästä aikaa läsnäkokouksina. Sitten joulukuun alussa rajoitukset taas kiristyivät ja latistivat tunnelmaa pimeyden keskellä – tulisi edes valkoinen joulu ja kunnon talvi. Kaikesta huolimatta oli erittäin mukava päästä osallistumaan kokouksiin, joissa tapasi ihmisiä eikä pelkästään puhuvia päitä kuvaruudulla.
Neuvottelupäivillä kuulimme eri virastojen kuulumisia ja keskustelimme paljon korona-ajan tavoista ja suunnitelmista uuteen normaaliin palaamisesta. Esimerkiksi se, miten oli saanut viedä työvälineitä etätyöpisteeseen, vaihteli virastojen välillä paljon – toisissa paikoissa vain läppärin ja puhelimen oli saanut viedä, toisissa paikoissa oli saanut viedä näyttöjä ja työtuolin. Keskustelua herätti myös se, että miten monta päivää tulevaisuudessa saa tehdä etätöitä ja paljonko pitää olla virastossa. Näissä vaihtelu oli melkein jatkuvasta etätyöstä kolmeen päivään viikossa virastossa. Tietysti joukossa oli virastoja, joissa osa henkilöistä joutuu työtehtävän luonteen takia tekemään työnsä paikan päällä. Paljon keskusteltiin myös siitä, miten tulevaisuudessa työpisteet riittävät, jos virastot luopuvat osista tilojaan. Valtiotyönantajan paikalla ollut edustaja vakuutti, että kaikille löytyy työpaikka, mitä kokouksen luottamushenkilöstö kovasti epäili.
Loimun syysvaltuuston kokous marraskuun kolmantena lauantaina sujui jouhevasti hyvien ennakkovalmisteluiden takia. Erityisesti kiitosta sai lokakuussa järjestetty ’iltakoulu’, johon valtuusto, hallitus ja toimisto osallistuivat ja jossa käytiin läpi tulevan vuoden toimintasuunnitelmaa ja talousarviota. Loimu on myös onnistunut hyvin jäsenhankinnassaan ja jäsenpidossaan, eli tälle saralle tehdyt ’investoinnit’ ovat kannattaneet. Syysvaltuustossa hyväksyttiin tulevan vuoden 2022 talousarvio ja toimintasuunnitelma, valittiin hallitukseen jäsenet erovuoroisten tilalle ja valittiin puheenjohtaja kaksivuotiskaudelle 2022 – 2023. Onnittelut kaikille valituille!
Itse sain kunnian jatkaa puheenjohtaja seuraavat kaksi vuotta – kiitos luottamuksesta! Suuri osa yhdistymisprosessin alkuaikoina asetetuista tavoitteista on jo saavutettu, ja paljon on saavutettu sellaistakin, mitä ei silloin edes ajateltu. Tunnen silti, että jotain minulla olisi vielä toiminnalle annettavissa. On myös hienoa saada toimia puheenjohtajana, kun Loimu ensi vuonna viettää viisivuotisjuhliaan. Odotan ensi vuotta innolla.
Tässä viime aikoina on vapaat keskustelut usein menneet mies-päätteen käyttöön eri ammateissa ja toimissa. Esimerkiksi luottamusmies, perämies, sotamies, esimies, jne. Keskustelimme kerran töissä ryhmämme virtuaalikahveilla etenkin siitä, että työpaikalla on siirrytty käyttämää esihenkilö-termiä. Monista se tuntuu jotenkin kömpelöltä ja jäimme miettimään korvaavia sanoja. Sheriffi sai kannatusta, mutta tuskin siitä yleiseen käyttöön olisi 😊. Meillähän on käytössä monia as/äs-päätteisiä sanoja, kuten esimerkiksi asiakas, sotilas, alokas, oppilas, jotka kuvaavat sitä, mitä henkilö tekee. Keskustelussa päädyimme siihen, että voisimme kutsua esimiestä sanalla esikäs.
Hyvää Joulun odotusta!