Kun yritys tavoittelee voittoa luonnolle
Mielenkiintoinenkin palkkatyö vaikkapa viranomaistehtävissä saattaa tuntua jähmeältä ja hitaalta tavalta edistää luonnonsuojelua. Moni asiantuntija päätyy tarjoamaan asiantuntemustaan yrittäjänä, jolloin palkinto työstä on rahallisen korvauksen lisäksi nopeat ja konkreettiset muutokset ympäristön tilassa.
Maailmalla yleistyvä ’conservation entrepreneurship’ eli vapaasti käännettynä luonnonsuojeluyrittäjyys on meillä terminä vielä vakiintumaton ja huonosti tunnettu. Esimerkiksi hakukoneista ei asiasanoilla ’luonnonsuojeluyrittäjä’ tai ’luonnonsuojeluyrittäjyys’ tule yhtään osumaa.
Luonnonsuojeluyrittäjyys on määritelty toiminnaksi, jossa yksilö tai tiimit hyödyntävät yrittämismahdollisuuksia ratkaistakseen luonnonsuojelun ongelmia (Lobo, Reich ja Ardichvili, 2023).
Luonnonsuojeluyrittäjä siis lähtee ratkaisemaan ympäristöongelmia, tuotteistaa ratkaisun ja myy sen.
Ennallistamisasetus edistää yrittäjyyttä
Tiedossa on, että laajojen ympäristöongelmien ratkaisemiseen tarvitaan kaikki saatavilla olevat keinot ja käsiparit. Parhaimmat ratkaisut ovat monihyötyisiä, eli esimerkiksi sekä hillitsevät kasvihuonekaasupäästöjä että lisäävät eliölajien ja luontotyyppien elinvoimaa.
Luontokadon suunnan muuttamiseksi ei riitä pelkästään jäljellä olevien luonnontilaisten alueiden suojelu, vaan lisäksi tarvitaan luontotyyppien ennallistamista. Tässä on selkeä bisnesrako.
Ennallistamisasetuksen tultua voimaan elokuussa 2024 kysyntä erilaisille suojelu- ja ennallistamisyrityksille kasvaa. Ennallistamisen ammattilaisia tarvitaan suunnitteluun ja työnjohtoon, monenlaisia koneyrittäjiä käytännön töihin.
– Haluan saada aikaan
konkreettisia parannuksia
luonnossa.
Maansiirtoyrittäjistä tulee luonnonsuojelu- tai ennallistamisyrittäjä, kun he siirtyvät ojien kaivamisesta tukkimaan niitä.
Esimerkiksi vesistökunnostuksiin tarvitaan kaivinkonekuljettajia, joilla on ymmärrystä veden virtauksesta ja kalojen elinympäristövaatimuksista, jopa taiteellista näkemystä virtavesiuomien palauttamisesta luonnontilaan. Jo nyt taitavista kaivinkonekuljettajista on pulaa.
Asiantuntijatyön tuotteistamisessa ei tarvita suuria investointeja, kun myytävä tuote on oma osaaminen. Työkaluiksi riittävät useimmiten läppäri ja lisenssit. Jos polte yrittämiseen on olemassa, mutta päivätyöstä ei halua irtautua, voi yrittämistä kokeilla sivutoimisena.
Vieraslajeista sivutoiminen yritys
Helsinkiläisen Markus Seppälän urapolun alkupäässä oli järjestösihteerin pesti luonnonsuojelujärjestössä. Tässä ominaisuudessa Seppälä osallistui ensimmäistä kertaa jättipalsamin torjuntatalkoisiin. Ympäristöbiologian gradu syntyi myöhemmin samasta vieraskasvista.
Lisää vieraslajiasiantuntemusta Seppälälle karttui rutkasti Suomen Luonnonsuojeluliiton koordinoimassa vieraskasvilajihankkeessa, joka kesti viitisen vuotta. Samalla rakentui verkostoja kuntiin, tutkimuslaitoksiin ja ulkomaille.
Seppälä oli aiemmin käynyt Helsingin yliopiston tarjoaman akateemisen yrittäjyyden kurssin. Liiketoimintasuunnitelma syntyi vieraslajien hallintaan liittyvää konsultointia tarjoavasta yrityksestä. Liki vuosikymmenen ajatusta hauduteltuaan Seppälä perusti Vieraslajiapu-toiminimen vuoden 2024 alussa.
– Vieraslajityötä tarvitaan esimerkiksi kunnissa, mutta kunnilla on harvoin resursseja palkata vieraslajivastaavaa. Tulee halvemmaksi ostaa asiantuntemusta konsultilta, ja tässä kohtaa haluan tarjota apuani, Seppälä kertoo.
Seppälän palveluihin kuuluu esimerkiksi vieraslajitilanteen kokonaisvaltainen selvittäminen, joka sisältää esiintymien kartoittamisen lisäksi leviämislähteet ja -reitit. Ilman näiden tuntemusta pelkkä torjunta on oireiden hoitoa. Työohjeet torjuntaan tehdään, kun tilanne ja resurssit ovat selvillä.
Seppälä tarjoaa myös vieraslajeihin liittyvää koulutusta ja hankesuunnittelua sekä apua viestinnän suunnitteluun.
Työpaikka vieraslajeihin liittyvässä Suomi-Ruotsi-yhteistyöhankkeessa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa on Seppälälle niin sopiva ja mieluisa, että Vieraslajiapu-yritys on tällä hetkellä sivutoiminen. Seppälä on tehnyt työnantajalleen sivutoimi-ilmoituksen. Siinä on määritelty, että Seppälä ei voi tarjota yrityksensä palveluja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella eikä sen aktiivisille yhteistyökumppaneille.
Hyppy ennallistamisyrittäjyyteen
Jani Antila on lähdössä kotoaan Akaalta tarkastamaan suokohdetta, jonka ennallistamisen on suunnitellut.
Antila ansaitsee elantonsa täysipäiväisenä yrittäjänä soiden ennallistaminen ja valuma-aluesuunnittelun saralla. Myös Antila aloitti yritystoiminnan toiminimimuotoisena.
Suot ovat olleet lähellä Antilan sydäntä kauan. Hän valmistui metsänhoitajaksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan metsä- ja suoekosysteemien hoito ja ennallistaminen.
Ensimmäisen kipinän yrittäjyyteen Antila sai vuonna 2020, jolloin hän perusti toiminimen dronekuvauksen ympärille. Yritys ei lähtenyt kunnolla lentoon, mutta antoi arvokasta kokemusta yrittäjänä toimimisesta.
Samoihin aikoihin Antila sai työpaikan Tapio Oy:stä, missä hän työskenteli muutaman vuoden soiden ennallistamisen ja vesien palauttamisen hankkeissa. Pitemmän päälle työ ei kuitenkaan tuottanut täyttä tyydytystä.
– Tuntui, että hankkeiden hyödyt ja vaikuttavuus jäävät usein vähäisiksi. Haluan viedä asioita rivakasti eteenpäin ja saada aikaan konkreettisia parannuksia luonnossa.
Niinpä reilu vuosi sitten Antila hyppäsi pois vakituisesta työpaikasta ja aloitti yrittäjänä.
Antilan toimeksiannoista valtaosa on juuri soiden ennallistamisen suunnittelua. Lisäksi kunnat ja muut toimijat teettävät Antilalla asiantuntijaselvityksiä, esimerkiksi kun valuma-alueelta halutaan selvittää vedenpalautukseen sopivia kitu- ja joutomaita tai arvottaa parhaat ennallistamiskohteet. Antila tarjoaa myös koulutusta ennallistamisesta.
Työt vievät miestä ympäri Suomea. Toimeksiantoja on tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan Iijoelta Itä-Suomeen asti.
Ennallistamisen asiantuntijoiden verkosto
Pienten toimijoiden kannattaa usein yhdistää voimansa palveluidensa markkinoinnissa. Jani Antila on koonnut ennallistamisyrityksiä yhteen, jotta heidän palvelujaan on helpompi löytää ja tilata. Osakeyhtiö Ennallistajat Group syntyi osaavan porukan yhteistyöverkoston ajatuksesta keväällä 2024.
– Ennallistajat Group on asiantuntijaverkosto, joka edistää Suomen luonnon palauttamista lähemmäksi luonnontilaa. Ennallistamisesta halutaan tehdä kustannustehokasta ja vaikuttavaa, Antila kiteyttää.
Verkostosta löytyy asiantuntijoita soiden, virtavesien ja lähteiden ennallistamiseen, uuselinympäristöjen suunnitteluun ja luontotyyppien ja lajien kartoitukseen.
– Yritysten välinen yhteistyö on kehittymässä. Rakennamme verkoston toimintaa vähitellen.
Diele Lobo, Peter B. Reich, Alexandre A. Ardichvili, 2023. Conservation entrepreneurship: A new frontier in conservation science. Biological Conservation, Volume 282