Mentoroinnista potkua ja perspektiiviä työnhakuun
Ursula Siltasen mentorivalinnassa painoi halu saada näkymä yritysmaailmaan. Itse aiemmin mentoroinnista hyötynyt Ulla Värre halusi katsoa roolia toiseltakin puolelta.
Ursula Siltanen hakeutui mukaan Loimun mentorointiohjelmaan opintojensa loppuvaiheessa. Puoli vuotta kestävä mentorointi päättyi samoihin aikoihin kun Siltanen valmistui Helsingin yliopistosta ympäristönmuutoksen ja globaalin kestävyyden maisteriohjelmasta.
Siltanen halusi mentorin avulla kartoittaa erilaisia uravaihtoehtoja, jotta tietäisi, mitä haluaa tehdä valmistumisen jälkeen. Hän kaipasi apua myös oman osaamisensa sanoittamisessa, jotta saisi lisää työkaluja työnhakuun.
Prosessiin kuuluu, että opiskelija etsii itselleen sopivan mentorin. Vinkkejä mentorin metsästykseen sai toki ohjelman järjestäjän puolelta. Siltanen pallotteli mentorivaihtoehtoja vetäjän kanssa, ja löysi lopulta oman mentorinsa LinkedInin kautta.
Mentori Ulla Värre työskentelee Sweco Finland Oy:ssä vastuullisuuden vanhempana asiantuntijana. Värren koulutustausta on hyvin samankaltainen kuin Siltasella.
– Minua kiinnosti Ullan ura konsulttitoimistossa. Halusin hänen kauttaan näkymän yritysmaailmaan, kun itselläni on työkokemusta vain yliopiston puolelta, Siltanen sanoo.
Vinkkejä ja voimaantumista
Mentorointiohjelma alkaa kaikkien mentorien ja aktorien yhteistapaamisilla. Niissä sovitaan tavoitteet ja suunnitelma tapaamisille.
Mentoriparin yksityiset tapaamiset voivat olla kasvokkain tai verkossa. – Me tapasimme noin kerran kuussa, yleensä kävimme jossain kahvilla, Siltanen kertoo.
– Tapasimme paljon muitakin ihmisiä Ullan verkostoista. Heiltä sain kuulla, millaisissa tehtävissä voi suunnilleen samalla koulutuksella työskennellä ja millaisia heidän uransa alkuvaiheet ovat olleet. Sain paljon vinkkejä ja erilaisia näkökulmia.
Työnhaku on oppimisprosessi siitä, mitä kaikkea voi tehdä.
Mentorinsa kanssa Siltanen pohti vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan sekä arvojaan ja tavoitteittaan omalle työuralleen. Työnhakupaperit viilattiin kuntoon.
– Ulla kommentoi työhakemuksiani ja tsekkasi LinkedIn-profiilini.
Siltaselle päällimmäinen anti mentorointiohjelmasta on eräänlainen voimaantuminen työnhaussa. Hän kokee suhtautuvansa työnhakuun nyt vähemmän henkilökohtaisesti, ja pitää sitä oppimisprosessina, jossa hoksaa, mitä kaikkea onkaan mahdollista tehdä. Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen on myös helpompaa.
– Muilta aktoreilta saatu vertaistuki on myös ollut todella arvokasta.
Valmistumisensa jälkeen Ursula Siltanen on työnhaun ohella kirjoittanut tieteellisen artikkelin gradustaan luonnon monimuotoisuuden hyvinvointivaikutuksista. Arvokasta työkokemusta kertyy myös tuntitöinä tehdystä selvityksestä Lähiluonnosta liiketoimintaa -hankkeelle.
Myös mentori on saamapuolella
Ulla Värrelle päätös ryhtyä mentoriksi oli helppo.
– Olen itse ollut mentoroitavana useaan otteeseen, esimerkiksi johtamisen mentorointiohjelmassa, ja saanut siitä ammatillisesti tosi paljon. Suostuin heti mentoriksi, sillä oli hauskaa päästä toiseen rooliin, Värre sanoo.
Vastuullisuuskonsultin työhön kuuluu organisaatioiden ja hankkeiden vastuullisuuden edistäminen ja erityisesti julkisen sektorin kestävyysasiat.
– Teen myös vaikuttavuusarviointeja, politiikkakehityksen ja lainsäädännön taustaselvityksiä sekä yritysten vastuullisuusstrategioita. Eräänlainen kestävyysalan generalisti siis, Värre kuvailee.
Maisterin paperit Värre pokkasi kuutisen vuotta sitten Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen ja -politiikan koulutusohjelmasta.
Mentoriksi ryhtyvä joutuu reflektoimaan myös omaa uraansa.
– Työelämätaitoja ja osaamista on karttunut ihan huomaamatta. Entiset opiskelu- ja työkaverit muodostavat laajan ammatillisen verkoston. Aika pitkän matkan sitä on kulkenut valmistumisesta tähän hetkeen, Värre pohtii.
Värre järjesti mentorointitapaamisiin erilaisissa työtehtävissä työskenteleviä saman alan ihmisiä, jotka kertoivat Siltaselle omasta urastaan.
– Mentorointi oli erinomainen veruke päästä kuuntelemaan ja tenttaamaan omia kavereitani heidän työstään, Värre nauraa.
Mentoriohjelma on myös mentorille hyvä tilaisuus pysähtyä miettimään, miten omassa työelämässä menee.
Värrelle mentorointijakso osui yhtä aikaa ison organisaatiomuutoksen kanssa. Värre työskenteli Gaia Consultingissa, joka yrityskauppojen myötä liitettiin osaksi Swecoa.
– Muutos oli iso. Tuntui kuin olisin vaihtanut työpaikkaa, vaikka samat projektit jatkuivatkin. Mentoroinnissa oli tilaisuus keskittyä pohtimaan myös muutosta omassa työelämässä: mitkä asiat ja arvot ovat minulle tärkeitä, kun luodaan uutta toimintakulttuuria uudessa organisaatiossa?
Hae mukaan mentorointiin
Miltä kuulostaisi, jos saisit paremman käsityksen siitä, millaisiin tehtäviin alalta valmistuneet ovat työllistyneet ja mitä työtehtäviin kuuluu? Tai pystyisit kertomaan osaamisestasi ja vahvuuksistasi paremmin työnantajia kiinnostavalla tavalla? Ja saisit samalla kasvatettua ammatillista verkostoasi työelämässä oleviin? Haku seuraavaan mentorointiin on auki 23.2.2025 saakka – katso hakuohjeet ja lisätiedot Loimun verkkosivuilta www.loimu.fi/mentorointi