Metsänhoitajasta viestintä- ja markkinointijohtajaksi
Elina Antila tarttui jo opiskeluaikanaan innolla erilaisiin mahdollisuuksiin. Harjoittelut ja työt vaativat jatkuvaa uuden oppimista, mikä puolestaan poiki uusia tilaisuuksia. Hän ei pelkää muutoksia – eikä edes marjametsien karhuja.
Elina Antila on kulkenut rohkeasti itseään kiinnostavia asioita kohti. Hän on oppinut tekemällä ja löytänyt kokeilemalla oman juttunsa.
Antila työskentelee Tapion viestintä- ja markkinointijohtajana konsernin toimitiloissa Länsi-Pasilassa Helsingissä. Toimistotalon ikkunasta näkyy siivu Helsingin Keskuspuistoa.
Tapio tarjoaa tutkimukseen perustuvaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa ja asiantuntijapalveluita, ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen.

– Metsä on työssäni läsnä konkreettisesti, vaikka en juurikaan käy siellä työaikana, toisin kuin vielä opiskelemaan lähtiessäni kuvittelin.
Ylioppilaaksi päästyään Antila mietti, mitä lähtisi opiskelemaan. Ajatus siitä, että työaikana pääsisi metsään, vei hänet Joensuun yliopistoon opiskelemaan metsänhoitajaksi.
– Metsäopintojen monipuolisuus ja mahdollisuus yhdistää luonnontiedettä käytäntöön kuulostivat hyvältä.
Antila oli tottunut kulkemaan metsässä jo pikkutyttönä isänsä ja taatansa kanssa. Taata omisti metsää Ylä-Pirkanmaalla ja otti lastenlapset mukaan metsätöihin.
Kun muut opiskelukaverit haaveilivat asunnon ostamisesta, Antila osti metsää. Hän perusti veljensä kanssa metsäyhtymän ja osti metsätilan. Sittemmin metsäomaisuus on karttunut myös metsää perimällä. Metsän omistaminen on kartuttanut käytännön kokemusta ja tuonut hänen työhönsä konkretiaa.
Opiskeluajasta kaikki irti
Elina Antilan yliopisto-opintoihin kuului yksi pakollinen harjoittelujakso, jonka hän suoritti Ylä-Lapissa ja keräsi aineistoa pro gradu -tutkielmaansa varten. Kandivaiheessa hän oli vuoden opiskelijavaihdossa Kanadassa Chicoutimin yliopistossa. Antila opiskeli ranskaa jo lukiossa, joten Kanadaan lähtö tuntui luontevalta vaihtoehdolta.
– Se oli upea vuosi, joka avasi maailmankuvaani. Tutustuin uusiin ihmisiin ja matkustelin paljon. Rohkeuteni mennä ja kokeilla eri asioita vahvistui. Yliopisto oli hyvin kansainvälinen.

– Opiskeluaika tarjosi paljon mahdollisuuksia kokeilla ja nähdä erilaisia harjoittelupaikkoja. Suosittelen opiskelijoita hyödyntämään näitä mahdollisuuksia.
Antila on iloinen siitä, että on saanut tehdä metsäalla töitä monipuolisesti. Jos hän tällä viisaudella voisi tehdä jotain toisin, hän olisi opiskellut jo opiskeluaikanaan talousaineita. Talouden näkökulmalle on työelämässä selvästi tarvetta. Monessa tehtävässä joutuu suunnittelemaan, budjetoimaan ja tekemään talousarvioita.
– Talousosaaminen antaa paremmat valmiudet työelämään.
Vaihtelevia työtehtäviä
Elina Antila opiskeli maisterin opintojen ohessa ympäristöviestintää ammattikorkeakoulussa. Hän oli harjoittelijana Ranskassa yhteiseurooppalaisen ympäristöalan tutkimusverkoston viestinnässä ja työskenteli valmistuttuaan ensin Suomen Metsäyhdistyksen kurssiassistenttina ja sittemmin projektipäällikkönä.
– Tiedon keräämisen ja koostamisen taidot tulivat tutuiksi. Tutustuin metsäalan toimijoihin ja organisaatioihin. Opin tuntemaan metsäalan mahdollisuuksia ja haasteita.

Metsäyhdistyksestä Antila siirtyi OP-Ryhmään. Hän toimi kehityspäällikkönä, myyntipäällikkönä ja markkinointipäällikkönä. Hän täydensi osaamistaan kursseilla opiskellen esimerkiksi sijoittamista.
– Opin tuntemaan pankin roolin rahoittajana, vaikuttajana ja mahdollistajana. Yritysten tarpeiden tunteminen tukee myös viestintää ja markkinointia.
Ennen nykyiseen tehtäväänsä siirtymistä Antila palasi joksikin aikaa Metsäyhdistykseen vaikuttajaviestinnän johtavaksi asiantuntijaksi ja Päättäjien Metsäakatemian johtajaksi. Metsäyhdistyksen Metsäakatemian tavoitteena on lisätä vaikuttajien kiinnostusta metsäasioihin ja lisätä heidän tietämystään. Antila perehtyi työssään entistä paremmin viestintään ja oppi kaiken mahdollisen tapahtumien järjestämisestä.
Työelämä opetti yhteistyön merkityksen
Työ Tapiossa toi Elina Antilan jälleen askeleen lähemmäs metsän käyttöön ja hoitoon liittyvää konkreettista tekemistä. Hän kokee Tapion toiminnasta viestimisen hyvin merkitykselliseksi. Tapion arvopohja on Antilalle itselleenkin tärkeä.
– Meillä voi olla loistavia tuotteita ja palveluja, mutta niitä ei tunneta, jos niitä ei markkinoida. Markkinointi on yksi keino tuoda palvelut ja ratkaisujen tarvitsijat yhteen. Viestinnän avulla yritys kertoo, mitä on tehty ja mitä tullaan tekemään.
Työpäivä alkaa aamuisin mediaseurannalla ja uutisiin perehtymisellä. Antila työskentelee enimmäkseen toimistossa ja tapaa ihmisiä kasvokkain. Hän kuuluu Tapion johtoryhmään ja hänellä on kolme alaista. Johtajana hän pyrkii vahvistamaan yhdessä tekemisen mallia.

– Vaikuttavaa viestintää ja markkinointia saadaan aikaan vain yhteistyöllä. Aloin tehdä tiimityötä vasta työelämässä. Opiskeleminen oli 2000-luvulla hyvin itsenäistä. Työn kautta ja eri projekteja tekemällä olen oppinut, miten työssä voi hyödyntää muiden osaamista ja ymmärtänyt yhteistyön voiman.
Antila kertoo olevansa generalisti. Hänellä on laaja tietämys useista aiheista ja asiantuntemusta muutamista. Hän toimii yhteistyössä Tapion liiketoimintojen ja asiantuntijoiden kanssa.
– Meillä on oman alansa huippuosaajia. Minun tehtäväni on vastata Tapion brändistä ja tehdä yhteistyössä asiantuntijoidemme kanssa viestintää ja markkinointia eri kanaviin. Suunnittelemme, pohdimme ja aikataulutamme asioita vuosikellon mukaan. Jatkuva kehittäminen on oleellinen osa työtäni.
– Aina voisi viestiä ja markkinoida enemmän, mutta on oleellista keskittyä oikeasti tärkeisiin asioihin. Ihmisten kanssa keskusteleminen auttaa asioiden priorisoimista.
Laulaen karhua karkuun
Töitä tehdessään Antila ei vahdi kelloa, mutta lomista hän pitää kiinni. Viime vuosina palautumisen merkitys on korostunut enemmän kuin nuorena.
Vapaa-aikana Elina Antila rentoutuu metsässä. Metsässä oleminen maadoittaa ja palauttaa. Kerran puolukkametsässä hän kohtasi karhun ja painui matalaksi, jottei karhu huomaisi häntä. Se pyyhälsi vauhdilla ohi.
– Tilanne ei tuntunut vaaralliselta, eikä uhkaavalta, mutta olihan se jännittävää. Lauloin koko loppumatkan autolle kävellessäni kaiken varalta.

Elina Antila, 44
- Ylioppilaaksi 1999 Tampereen klassisesta lukiosta
- Maatalous- ja metsätieteen maisteriksi ja metsänhoitajaksi 2006 Joensuun yliopistosta, pääaineena ympäristön hoito ja suojelu
- Ympäristöviestinnän erikoistumisopinnot 2004 Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa Joensuussa
- Työpaikat: Metsähallitus; Pallas-Ounastunturin kansallispuisto ja Ylä-Lapin luontopalvelut, Cemagref – Centre for Agricultural and Environmental Engineering Research (Ranska), Suomen metsämuseo Lusto, Suomen Metsäyhdistys, OP-Ryhmä ja Tapio Oy.