Myös virtuaaliluonnosta on apua

Virtuaaliluontotutkimuksen laboratorio VirtuLab on Luonnonvarakeskuksen vuonna 2023 avaama uniikki ja muuntautuva tila, jota voi käyttää monitieteisessä ympäristötutkimuksissa.

Laboratoriossa on muun muassa elämyksellinen 360-tila, jonka seiniin projisoidaan luonnosta tallennettua 360 asteen videokuvaa laadukkaalla ambisonisella äänimaailmalla tuettuna. Kuvan ja äänen avulla loihdittu illuusio oleskelusta luonnon ympäröimänä on hämmästyttävän vahva ja siihen on helppo uppoutua. Puro solisee, linnut laulavat ja jossain selän takana maahan kopsahtaa käpy. Vain tuoksut puuttuvat. 

Tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen kertoo, että VirtuLab mahdollistaa muun muassa ympäristön muuttumisen tutkimisen ja demonstroinnin. Sillä voi esitellä metsänomistajalle eri hakkuuvaihtoehtoja tai asukkaille kaupunkiympäristöön kaavailtuja muutoksia. Lisäksi VirtuLab mahdollistaa esimerkiksi kokoustamisen, kehityskeskustelut tai terapiatilanteet, ja myös käynnin virtuaaliluonnossa virkistäytymässä keskellä stressaavaa työpäivää. 

Tyrväinen muistuttaa, että esimerkiksi sairaaloissa tai hoivakodeissa on paljon ihmisiä, joilla ei ole pääsyä luontoon. Luontotilojen suunnittelu on uudenlainen keino luoda palauttavia ympäristöjä toimistoihin tai osaksi oppilaitosten, sairaaloiden ja hoitolaitosten arkea.

– Luontoelämyksiä voi tuottaa monella eri tavalla. Tutkimme täällä esimerkiksi sitä, millaisia hyvinvointihyötyjä projektoreilla ja äänimaailmalla voi saada aikaan, tuottaen perustietoa muiden innovaatioiden pohjaksi. Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa metsäalan UNITE-Lippulaiva-hanketta.

Tutkitusti toimiva

Ensimmäinen VirtuLabissa tehty varsinainen tutkimus julkaistiin lokakuussa 2024 Journal of Environmental Psychology -lehdessä. Tutkijat selvittivät 62 koehenkilöllä virtuaaliluonnon koettua vaikutusta stressistä palautumiseen. Samalla vertailtiin 360-tilan, VR-lasien ja normaalin TV-monitorin käyttökelpoisuutta virtuaaliluonnon alustana. 

Koehenkilöt viettivät 15 minuuttia virtuaaliluonnossa käyttäen vaihtoehtoisesti jotakin näistä kolmesta teknologiasta. Kolmiulotteisessa videossa kuvattu luonto oli varsin staattista ja rauhoittavaksi koettua eteläsuomalaista kuusimetsää. Osallistujat täyttivät mielentilaansa koskeneen kyselylomakkeen ennen ja jälkeen kokeen. 

Tutkittujen kokema palautuminen tehostui käytetystä teknologiasta riippumatta ja stressi ja negatiiviset tunteet lieventyivät kokeen aikana. Immersiivisten 360-tilan ja VR-lasien vaikuttavuudessa ei löydetty mitattavaa eroa, mutta molemmat olivat stressistä palautumisen kannalta selvästi normaalia TV-monitoria tehokkaampia.

VirtuLabin 360-tila soveltuu myös monenlaisten kaupallisten ideoiden testialustaksi. Jatkossa siellä tutkitaan esimerkiksi virtuaalisten luontoretkien kokemuksellisuutta ja kiinnostavuutta käyttäjille.

– Yksi idea olisi tarjota virtuaalinen pääsy ruuhkaisiin luontomatkailukohteisiin tai vaikka suomalaiseen luonnonpuistoon, jonne tavallisella turistilla ei muuten olisi asiaa.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)