Neuvottelukierros 2024–25
Neuvottelukierros tarkoittaa sitä, että ammattiliitot neuvottelevat työnantajaliittojen kanssa päättyvien työ- ja virkaehtoehtosopimusten uudistamisesta. Neuvottelut käydään liittokierroksena, jolloin keskusjärjestöt, kuten Akava, eivät osallistu neuvotteluihin.
Yksityinen sektori
Yksityisellä sektorilla työskenteleviä akavalaisia edustavalla neuvottelujärjestö Ylemmät toimihenkilöt YTN:llä on 18 sopimusalaa, joiden sopimukset päättyvät loppuvuodesta 2024 tai alkuvuodesta 2025. Sopimusalojen edunvalvonnan ja neuvottelujen asiantuntijaryhmänä toimivat taustaryhmät, joiden jäsenet työskentelevät kyseisellä alalla ja kuuluvat YTN-liittoihin. Lisäksi taustaryhmissä on YTN-liitoissa työskenteleviä asiantuntijoita.
Valmistautuminen
Neuvottelutavoitteiden asettaminen.
- Neuvottelutavoitteet: YTN:n tavoitteena on ostovoimaa selvästi parantava, yleiskorotuspainotteinen palkankorotus, ostovoiman lisäksi korostetaan työhyvinvointia ja jaksamista, luottamushenkilöiden asemaa ja paikallisen sopimisen parantamista. Työhyvinvointi sisältää muun muassa työaikaan ja lomiin liittyviä asioita
Neuvottelut
Sopimusneuvottelut ovat alkaneet jo aiemmin syksyllä, ja jatkuvat ainakin alkuvuoteen 2025.
- Teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla sekä tietoalalla on neuvoteltu ja ollaan neuvotteluissa jo melko pitkällä. Neuvottelukohteita ei avata yksityiskohtaisesti julkisuudessa kesken neuvottleluprosessin. Kemian alan neuvotteluosapuolet tapaavat neuvotteluaikataulujen sopimisen merkeissä joulukuun aikana.
Sopimus päättyy
Sopimuksen päättymisen jälkeen alkaa ns. sopimukseton tila, jossa painostustoimet ovat laillisia.
- Teknologiateollisuuden, suunnittelu- ja konsulttialan sekä tietoalan sopimukset päättyivät 30.11. Loimulaisittain suurimman teollisuudenalan kemianteollisuuden sopimus päättyy 31.1.2025. Yksityisen laboratorioalan työehtosopimus päättyy 28.2.2025.
Julkinen sektori ja yliopistot
Julkisella sektorilla työskenteleviä akavalaisia edustaa työmarkkinaneuvotteluissa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Sen sopimusalakohtaiset neuvottelukunnat vastaavat kukin oman sektorinsa työ- ja virkaehtosopimusten neuvottelutavoitteiden asettamisesta ja tekevät esitykset neuvottelutulosten hyväksymisestä tai hylkäämisestä JUKOn hallitukselle. Yliopistot ovat yksityistä sektoria, työnantajapuolta edustaa Sivista ry. Akavalaisten osalta yliopistojen työehtosopimuksesta neuvottelee kuitenkin JUKO.
Valmistautuminen
Neuvottelukierrokselle valmistautuminen on jo aloitettu kaikilla sektoreilla.
- Valtion neuvottelukunnan syyskauden kokouksissa on käsitelty ja täsmennetty keväällä koottuja neuvottelutavoitteita. Järjestövalmiuden osalta työtä on tiivistetty mm. kouluttamalla paikallisia lakkopäälliköitä.
- Yliopistoneuvottelukunta on käsitellyt neuvottelutavoitteita ja ryhtynyt järjestöllisen valmiuden kohottamiseen. Vakiintunutta yhteistyötä muiden yliopistosektorin palkansaajajärjestöjen kanssa on valmisteltu tällekin neuvottelukierrokselle.
- Kunnan neuvottelukunta ja Hyvinvointialueiden
ovat valmistautumassa neuvotteluihin. Tavoitteita, näkemyksiä ja arvioita järjestövalmiudesta on kerätty jäsenjärjestöiltä.
Neuvottelut
Julkisella puolella neuvotteluja käydään alkutalvesta
pitkälle kevääseen.
- Valtion neuvottelut käynnistyvät vuoden vaihteen tienoilla.
- Yliopistosektorin neuvottelut käynnistyvät vuoden 2025 puolella.
- Kunta- ja hyvinvointisektoreiden neuvottelut alkavat vuoden 2025 puolella.
Sopimus päättyy
Sopimuksen päättymisen jälkeen alkaa ns. sopimukseton tila, jossa painostustoimet ovat laillisia.
- Valtion virka- ja työehtosopimukset päättyvät 28.2.2025.
- Yliopistojen yleinen työehtosopimus on voimassa 31.3.2025 asti, mutta sen voimassaolo jatkuu, ellei sitä erikseen irtisanota.
- Kunta- ja hyvinvointisektoreiden lukuisat sopimukset päättyvät 30.4.2025. Loimulaisille tärkeitä ovat erityisesti
Kunta-alan yleinen virka- ja työehto-sopimus KVTES ja Teknisten sopimus. - Työterveyslaitoksen työehtosopimus päättyy 31.3.2025.
1. Neuvottelutulos, uudet sopimukset
2. Ei neuvottelutulosta
Painostustoimet ovat mahdollisia.
- Kaikilla JUKOn sektoreilla on neuvottelukierrokseen valmistauduttu tavoitteenasettelun lisäksi myös aloittamalla varautuminen siihen, että neuvotteluissa ei päästä hyväksyttävään tulokseen, vaan joudutaan turvautumaan painostustoimiin.