Pääkirjoitus: Hyvinvointi lähtee toimeentulosta – myös opiskelijoilla!

Tämän lehden jutussa ”Korkeakouluopiskelijoiden huolia ja ratkaisuehdotuksia päättäjille” kerrotaan Akavan Mieleni terveys -kampanjasta. Kampanjassa kerättiin opiskelijoiden kokemuksia heidän hyvinvointinsa haasteista. Vaikka toimeentulovaikeudet ja jaksamisen ongelmat eivät ole uusia ilmiöitä, kampanjan keräämät kertomukset olivat riipaisevaa luettavaa. Niukka ja epävarma toimeentulo pakottaa monet työskentelemään opintojen ohella niin paljon, että se johtaa uupumukseen ja mielenterveyden murenemiseen. Monista opiskelijoiden tarinoista välittyi lohduttomuus ja tunne siitä, ettei ulospääsyä enää ole.

Kampanjassa esiin nousseet huolet jakautuvat kolmeen pääteemaan: terveyteen ja hyvinvointiin, toimeentuloon sekä työelämään. Nämä teemat kuitenkin kietoutuvat tiiviisti toimeentulon ympärille. Toimeentulon niukkuus ajaa tekemään työtä enemmän kuin jaksaisi. Työllistyminen valmistumisen jälkeen näyttää epävarmalta ja tietää myös toimeentulon epävarmuuden jatkumista.

Oman kauhukertoimensa tilanteeseen lisää kasvava velkaantuminen. Vuonna 2022 maisteriksi valmistuneilla oli keskimäärin yli 22 000 euroa opintolainaa, ja opintolainakanta on paisunut jo yli kuuden miljardin euron. Lainojen kasvulla voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia esimerkiksi perheen perustamiseen ja asunnon hankintaan.

Opiskelu on opiskelijan työtä. Jos opiskelija voisi keskittyä päätoimiseen opiskeluun riittävän tukijärjestelmän turvin, ei hänen tarvitsisi uuvuttaa itseään liiallisella palkkatyöllä tai pelätä valmistumista velkataakan kanssa epävarmoille työmarkkinoille. Akavan kampanjassa kehitettiin useita ratkaisuehdotuksia opiskelijoiden ongelmien helpottamiseksi, ja niitä kaikkia varmasti tarvitaan. Ensisijainen ja tehokkain ratkaisu ongelmiin olisi kuitenkin kunnollinen, riittävän toimeentulon turvaava tukijärjestelmä. Opiskelijoiden toimeentuloon ja hyvinvointiin pitää panostaa pitkäjänteisesti, se on sijoitus meidän kaikkien tulevaisuuteen. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)