Parempi ympäristöhallinto halvemmalla?
Teemme Loimussa valtionhallinnon leikkauspäätöksiin ja uudistusten toteuttamiseen kohdistuvaa aktiivista vaikuttamistyötä. Haasteena on saada päättäjät ymmärtämään päätöstensä seurauksia.
Uusi virasto?
”Kootaan lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävät yhden viraston alaisuuteen. […] Suuria investointeja varten luodaan yhden luukun periaatteen mukaiset sujuvat viranomais- ja luvitusprosessit sekä nopeutetut ja etukäteen määritellyt käsittelyajat.” Näin lukee Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmassa.
Ennen hallitusohjelmaneuvotteluja kesällä 2023 olimme Loimun valtuuston linjausten mukaisesti pyrkineet vaikuttamaan siihen, että luonnonvarojen hoidon ja ympäristönsuojelun rahoitus pysyisi riittävällä tasolla. Tällaista virastouudistusta emme kuitenkaan olleet odottaneet, vaikka lähes vastaavaa hanketta oli yritetty vuosina 2017–2019.
Hallitusohjelmaan otimme kantaa otsikolla ”Hallitusohjelman hyvät, pahat ja rumat”. Olimme huolissamme luonnonvarojen hoidon ja ympäristönsuojelun rahoituksen suurista leikkauksista suhteessa aiempaan. Edellä mainittuun uuteen virastoon ja viranomaisprosessien kehittämiseen suhtautumisemme oli neutraalimpi – loimulaisia on paljon töissä uudistuksen piiriin kuuluvissa virastoissa ja meille tärkeintä oli ennen kaikkea heidän tilanteensa ja näkökulmansa. Uudistus voisi tuoda hyvääkin. Oikein toteutetun uudistuksen myötä työ voisi jakautua tasaisemmin ja resurssit voisivat riittää paremmin.
Suomen uuden hallituksen ensimmäistä budjettia kritisoimme erityisesti leikkauksista. Ensimmäisenä muutosneuvottelut aloitettiin metsäkeskuksessa ja henkilöstöä lähdettiin leikkaamaan kovalla kädellä. Metsäalan vaikuttamistyöstä ja edunvalvonnasta vastaava Loimun neuvottelupäällikkö Jukka Sippola koetti parhaansa mukaan saada päättäjät ymmärtämään leikkausten käytännön vaikutukset ja tapasi johtavia virkamiehiä yhdessä luottamusmiesten kanssa. Säästöt ja henkilöstövähennykset etenivät kuitenkin hallituksen suunnitelmien mukaan.
Sakset viuhuvat, irtisanomisia luvassa
Maaliskuussa 2024 valtiovarainministeri Riikka Purra poseerasi julkisuudessa isojen saksien kanssa. Huhtikuussa hallituksen kehysriihessä eli talouden suuntaviivoja seuraaviksi vuosiksi määrittelevässä kokouksessa kävi ilmi, että saksia todella käytettäisiin jo aiemmin päätettyjen suurten leikkausten lisäksi. Valtionhallinnosta leikattaisiin 150 miljoonaa, aiemmin päätetyn 243 miljoonan euron lisäksi. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn mukaan aiemmin päätetty tuottavuusohjelma muuttui rajuksi säästöohjelmaksi yhdessä yössä.
Loimussa huolestuimme myös virastouudistuksen resursseista. Lisäsäästöt voisivat jyrätä hallitusohjelman varsinaiset tavoitteet lupaprosessien sujuvoittamisesta. Otimme kantaa: ”Kun vähennetään hallintoa tässä mittakaavassa, ei lopputuloksena ole tehokkuus vaan liian vähän tekijöitä, uupumusta, venyviä käsittelyaikoja ja heikompaa laatua.”
Loppukeväästä yhden luukun palveluiden uudistuksen johtava virkamies, lainsäädäntöjohtaja Johanna Korpi kävi Akavan Innovaatiot- ja kasvu -toimikunnassa kertomassa uudistuksen tilanteesta. Kun henkilöstösäästöistä kysyttiin, hänkin myönsi olevansa huolissaan leikkausten vaikutuksista uudistukseen, vaikkei itse uudistuksen rahoituksesta suoraan leikattaisikaan.
Kesällä osallistuimme Loimun toiminnanjohtajan Mikko Salon kanssa Kokoomuksen puoluekokoukseen tarkkailijoina, ja kerroimme poliitikoille huolistamme valtionhallinnon säästöjen käytännön vaikutuksista. Hallituksen omia, tärkeitä tavoitteita jää väistämättä toteutumatta, kun henkilöstöä vähennetään. Samaa viestiä on viety yksittäisissä tapaamissa muun muassa eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsenille.
Tekijät vähenevät, työ ei
Syksyn alussa hallinnon uudistuksista pääsi virallisesti lausumaan ja Loimussa laadittiin lausunnot erityisesti virastoissa työskentelevien jäsentemme näkökulmasta. Lausuntojen kirjoittamisen tueksi kysyimme näkemyksiä ympäristöhallinnossa työskenteleviltä loimulaisilta aktiiveilta. Esille nousi muun muassa, että ympäristöhallinnossa on paljon määräaikaisia työsuhteita, joiden jatkosta ei ole tietoa uusia virastoja perustettaessa. Moni työsuhde tulee päättymään ennen uuden viraston aloittamista ja ELY-keskuksissa on jo nyt käytännössä kielletty uudet rekrytoinnit.
Vuoden 2025 talousarviosta Loimu laati lausuntoja eduskunnan valiokunnille. Ympäristöhallinnon säästöjä kritisoimme kovasanaisesti: ”Ei ole mitään järkeä siinä, että asetetaan kunnianhimoisia tavoitteita, uudistetaan hallintoa ja sitten lähdetään leikkaamaan rahoitusta.”
Uuden viraston perustaminen ja viranomaisprosessien uudistaminen etenee säästöistä huolimatta. Jatkamme Loimussa uudistuksen seuraamista ja siihen vaikuttamista. Ajatukset ja palautteet jäseniltä ovat oikein tervetulleita, sillä jäsentemme menestyksen ja hyvinvoinnin eteen me tätä työtä teemme.
Aaro Riitakorpi
Loimun yhteiskuntasuhde- ja neuvottelupäällikkö
aaro.riitakorpi@loimu.fi
Vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä
Loimu lupaa strategiassaan: Parannamme loimulaisten alojen toimintaedellytyksiä. Vaikuttamistyömme perustana on valtuustossa päätetty Kestävän tulevaisuuden ohjelma, joka sisältää kymmenittäin muun muassa koulutus-, elinkeino-, ympäristö- ja luonnonvarapolitiikkaa sekä työelämän koskevaa sääntelyä koskevia vaikuttamistavoitteita.
Kaikkea ei kuitenkaan ohjelmasta löydy. Silloin pyrimme hahmottamaan selvittämään, mikä olisi kyseisessä tilanteessa Loimun jäsenten etu. Tämän tueksi kysymme näkemyksiä muun muassa loimulaisilta luottamusmiehiltä kyseisessä virastossa tai alan yrityksissä ja hyödynnämme Loimun hallituksen jäsenten osaamista tai toimikuntia.
Maailman muuttaminen on yleensä pitkäjänteistä ja hidasta työtä. Suunnittelemme vaikuttamistoimintaamme eduskunnan päätöksentekoaikataulun ja vaalien aikataulun mukaan. Keskeisiä tavoitteita toistamme vuodesta toiseen. Laadimme lausuntoja ja kannanottoja, tapaamme päättäjiä ja sidosryhmiä, teemme yhteistyötä ja vaikutamme Akavan kautta.
Edelleen iso osa työstä on Loimun tunnetuksi tekemistä. Loimu on edelleen akavalaisessa kentässä hyvin nuori liitto, eikä nimemme ole vielä kaikille tuttu. Päättäjiä tavatessamme käymme aluksi läpi, keitä Loimu edustaa, keitä jäsenemme oikeastaan ovat ja missä he ovat töissä. Meitä kannattaa kuunnella, koska jäsenillämme on merkitystä.