Sahanpurusta innovoidut tuotteet kiinnostavat maailmalla
Montinutra uuttaa kuusen sahanpurusta ainesosia, joita voidaan hyödyntää muun muassa kosmetiikka-, elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Fossiilisen materiaalin käytön vähentäminen on saanut hyvän vastaanoton.
Biotuotteita on olemassa paljon, mutta moni niistä sijoittuu ruokaketjun alkupäähän. Käytämme raaka-aineena metsäteollisuuden sivuvirtaa, joten tuotteidemme takia ei kaadeta yhtään puuta. Fossiilisen materiaalin käytön vähentäminen kiinnostaa, joten pääsemme helposti asiakkaiden ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden puheille, kertoo Montinutran Market Development Director Antti Kämäräinen.
Startup-yritys Montinutran juuret vievät 2010-luvun alkuun ja metsäklusterin tutkimusstrategiaan. Paperin kulutustrendin laskiessa alettiin tiedeyhteisöissä ja teollisuudessa miettiä, mitä muuta kallisarvoiselle materiaalille voidaan tehdä.
– Puusta käytettiin hyväksi lähinnä selluloosaa, joka on noin kolmasosa sen raaka-aineesta. FuBio 2 -hankkeessa tutkittiin esimerkiksi hemiselluloosan uuttamista ja sitä teemme nyt. Montinutra perustettiin vuonna 2018, ja Metsä Springin investointi keväällä 2021 mahdollisti pilottitehtaan rakentamisen Turkuun, hän sanoo.
Kuusisokeri korvaa fossiilisia raaka-aineita
Kämäräinen on opiskellut Helsingin yliopistossa puumarkkinatiedettä ja on koulutukseltaan kaupallinen metsänhoitaja. Hänen lähestymistapansa metsään ja ympäristöön on kaupallinen, teknologinen ja biologinen. Montinutrassa hän kokee saaneensa orgaanisen kemian intensiivikurssin.
– Kuumavesiuutamme kuusen sahanpurusta sokeria, joka toimii kosmetiikan ainesosana ja jolla voidaan korvata muun muassa fossiilisia polymeerejä. Alun perin Kuusikumina lanseeratusta uutteesta alettiin käyttää nimeä Kuusisokeri, sillä yhdiste ei lisää nesteen viskositeettiä kumien tapaan.
– Sahanpuru on mahdollista palauttaa sivuvirtaan uuton jälkeen lämmöntuotto-ominaisuuksiltaan entistä parempana. Myös aineen mittapysyvyys paranee, kun vettä absorboiva ainesosa poistetaan.
Uuton sivutuotteena saadun ligniinin auringolta suojaavia ominaisuuksia voitaisiin käyttää esimerkiksi aurinkovoiteissa.
– Uskon, että metsäteollisuuden sivuvirtoja voidaan hyödyntää tulevaisuudessa vielä vaikka mihin.
Uutto ei ole puulajiin sidottua
Viime vuonna Montinutra on lähestynyt kosmetiikkavalmistajia, tuotekehityslaboratorioita ja sopimusvalmistajia ja lähettänyt näytteitä kokeiltavaksi.
– Voiteiden valmistuksessa kysymysmerkiksi on noussut kuusisokerin väri, sillä se on tyypillisesti beige. Kuluttaja on tottunut puhtaanvalkoiseen. Toisaalta asiakkaat alkavat olla pian valmiita siihen, että luonnontuotteen väri on erilainen.
Kämäräiselle startup-maailmassa työskentely tuntuu seikkailulta. Montinutrassa on viisi kokenutta työntekijää, ja vahva kaupallistamisen fokus. Tuotekehitysprosessit vievät usein kuitenkin jopa vuosia, ennen kuin ne näkyvät kuluttajatuotteissa.
– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, 2024–2025 meillä on toimiva kaupallinen tehdas. Uuttoprosessia ei ole sidottu yhteen puulajiin, joten globaali laajentuminenkin on mahdollista. Esimerkiksi Aasiassa ja Australiassa kertyy isot vuoret sahanpurua, jota voitaisiin hyödyntää, hän iloitsee.