Terveyttä kaupunkimetsästä
Lahdessa on erityinen Terveysmetsäksi nimetty alue, joka sijaitsee Salpausselän metsäisellä virkistysalueella Päijät-Hämeen keskussairaalan läheisyydessä. Kävijöille on rakennettu 3,4 kilometriä pitkä Metsälenkki ja siihen yhdistyvä esteetön Likolammen lenkki. Terveysmetsä on avoin kaikille ja sen reitit palvelevat erilaisia käyttäjäryhmiä.
Neurologian erikoislääkäri ja planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri kertoo, että tavoitteena on tarjota Päijät-Hämeen keskussairaalan henkilökunnalle, potilaille ja asiakkaille mahdollisuus nähdä terveysmetsä edistämässä työhyvinvointia ja tukemassa potilaiden omahoitoa.
Luonnon hyvinvointivaikutuksista on saatu vahvaa tutkimuksellista näyttöä.
– Metsässä liikkuminen voi tukea monella tavalla terveyttä ja parempaa mielialaa. Periaatteessa jokainen metsä on terveysmetsä, Haveri sanoo.
– Lahden terveysmetsä on helposti saavutettava ja aivan sairaalan lähistöllä, ja se soveltuu sen vuoksi potilaiden omaisille, muille sairaalassa kävijöille ja sairaalan työntekijöille paikaksi, josta haetaan hyvinvointia ja jossa kohennetaan terveyttä.
Useita tutkimuksia meneillään
Terveysmetsässä on käynnissä useampia tutkimuksia sairaalan lähiluonnon toimivuudesta esimerkiksi kuntoutuksessa.
– Itselläni on siellä käynnissä neurologisen kuntoutuksen tutkimushanke, jossa selvitämme, miten kuntoutuvien aivoverenkiertohäiriöpotilaiden omahoidon tukea voidaan lisätä ja toisaalta miten tukea läheisen sairastuessa myös omaisia. Luonto voi tarjota kuntoutujille ja heidän omaisilleen helpomman ympäristön opetella uuteen tilanteeseen. Se voi kenties myös tarjota työkaluja siihen, miten omainen voisi olla kuntoutujan tukena, Haveri selittää.
– Kuntoutujia on opastettu erilaisiin metsässä tehtäviin fysio- ja toimintaterapeuttisiin harjoitteisiin. Myös kognitiota voi harjoittaa metsässä. Tutkimusaineisto on nyt koossa ja pääsemme analysoimaan tuloksia.
Luonnonvarakeskuksella on meneillään Lahdessa ja Kajaanissa isompi tutkimushanke, jossa Terveysmetsää kehitetään osana hyvinvointialueen työtä. Luonnonvarakeskuksen tekemään kyselytutkimukseen vastasi yli sata hyvinvointialueen työntekijää ja kiinnostus luontoympäristöjen mahdollisuuksiin sekä työhyvinvoinnin että oman työn kannalta oli suurta. Hankkeen päätutkija valmistelee parhaillaan julkaisua aiheesta.
Yhteistyötä potilasjärjestöjen kanssa
Tärkeää on myös Terveysmetsän käyttö terveydenhuollon ja kolmannen sektorin, kuten potilasjärjestöjen, yhteistyön ympäristönä, jossa voidaan esimerkiksi järjestää kolmannen sektorin toimintaa esitteleviä yhteistapahtumia.
– Tulevaisuudessa haluaisimme ohjata potilaitamme heidän toimintansa piiriin ja luonto on moninaisten terveysvaikutustensa vuoksi siihen oivallinen ympäristö. Metsä madaltaa kynnystä lähteä liikkeelle ja tarjoaa mahdollisuuksia myös sosiaaliseen kanssakäymiseen, Haveri kertoo.
– Samalla saadaan kenties ajatus siitä, että omassa lähiympäristössä voisi olla vastaavanlainen paikka. Mielen hyvinvoinnin vaikutusten lisäksi ei myöskään pidä unohtaa luontoympäristöjen merkitystä immunologiselle terveydelle.
Terveysmetsää on kehitetty Lahden kaupungin toimesta muun muassa kansainvälisessä Go Green Routes -hankkeessa.