Tilastotieteilijä data-analyytikkona 

Tilastotieteen ja matematiikan opiskelu avasi Lauri Eralle tien aivan uuteen maailmaan. Nyt hän työskentelee data-analyytikkona Hiabilla.

Ylioppilaaksi päästyään Lauri Era pyrki lukemaan psykologiaa, koska häntä kiinnosti se, miten ajattelu toimii. Pääsykoevaatimuksiin kuului kirja tilastotieteiden perusteista. Lyhyen matematiikan lukiossa suorittanut Era päätti pyrkiä lukemaan myös tilastotiedettä, koska arveli, että psykologian pääsykoe voi jäädä siitä kiinni. 

– Ajattelin, että vuoden tilastotiedettä opiskeltuni minulla olisi paremmat mahdollisuudet päästä opiskelemaan psykologiaa. 

Lauri Era toivoo voivansa lisätä tulevaisuudessa Hiabin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyötä. Hänestä olisi mukava saada työhön mukaan pro gradu -tutkielman tekijöitä. Seniorina hänestä on palkitsevaa auttaa muita.

Psykologian laitoksen ovet eivät ensi yrittämällä auenneet, mutta varasuunnitelma toteutui ja Era pääsi opiskelemaan matematiikkaa ja tilastotiedettä. Nopeasti hän tuli siihen tulokseen, että matematiikka on paljon mielenkiintoisempaa kuin ihmismieleen perehtyminen. Matematiikan selkeys, logiikan kauneus ja absoluuttisuus koukuttivat hänet. 

– Matematiikassa ollaan syvällisten asioiden äärellä. Siinä on eleganssia ja kauneutta. 

Yllätyksekseen Lauri Era huomasi, että matematiikka sujui häneltä hyvin. Hän oli pitänyt itseään aina ennen kaikkea humanistina. Matikassa pärjääminen kannusti jatkamaan opintoja. Opiskelu oli kiinnostavaa, mukaansatempaavaa, uutta ja erilaista. 

Tärkeä opiskeluaikojen oppi koski otantaa ja sen merkitystä tulosten tulkitsemisessa. Jos on kovin valikoitunut otos, tulokset pätevät vain hyvin rajatussa joukossa, eikä niitä voi yleistää. Yleinen taso on kuitenkin se, mikä ihmisiä eniten kiinnostaa. 

– Opin, millaisia tulkintoja voin tehdä tekemistäni analyyseistä ja millaisia lopputuloksia niistä voin vetää. Ymmärsin, miten tärkeää on kiinnittää otantaan huomiota jo alkuvaiheessa. 

– Matematiikka asentaa fundamentaaliset rajat sille, miten asiat toimivat ja miten ne voivat toimia tilanteesta riippumatta. Kun tietyt alkuehdot pätevät, myös tietyt loppuehdot pätevät. Kun voidaan osoittaa, että a:sta seuraa aina b, siitä todella seuraa b riippumatta siitä, mitä sen ympärillä liikkuu. Tämä on osa matematiikan viehätystä. 

Vikojen ennakointia 

Lauri Era työskentelee senior data scientistinä eli data-analyytikkona Hiabilla Tampereella. Hiab Suomi kertoo verkkosivuillaan olevansa maailman johtava tien kuormankäsittelylaitteiden ja älykkäiden palvelujen ja ratkaisujen toimittaja. 

– Analysoin Hiabin valmistamista laitteista ja erilaisista mittalaitteista kerättyä tietoa, jonka avulla pyritään havainnoimaan, milloin joku tietty komponentti on vikaantumassa. Seuraan myös laitteiden käyttöä niiden sijaintiin liittyvän matematiikan avulla, jotta tiedämme, käytetäänkö niitä luvatta. 

Hiab valmistaa muun muassa erilaisia nostimia rekka- ja kuorma-autoihin sekä trukkeja, jotka voi ottaa autoon mukaan. Niitä käytetään lastin lastaamiseen ja purkamiseen. 

Suurimman ostan ajasta Era työskentelee kotoa käsin etänä tietokoneen äärellä. Hän tekee töitä vaihtuvien tiimien kanssa. Työviikosta keskimäärin 8–10 tuntia kuluu palavereissa. 

Lauri Erasta olisi mukavaa olla nykyistä enemmän toimistolla, mutta ihmiset, joiden kanssa hän työskentelee, ovat eri puolilta maailmaa. Isojen suomalaiskaupunkien lisäksi heitä on esimerkiksi Ruotsissa, Irlannissa ja Yhdysvalloissa. Työkieli on englanti. 

Haussa hyvä kysymys 

Uusi projekti käynnistyy yleensä hyvästä kysymyksestä. Era etsii yhdessä muiden kanssa niin hyvää kysymystä, että siihen kannattaa lähteä hakemaan vastausta. Tiimissä voi olla Eran lisäksi esimerkiksi suunnitteluinsinöörejä tuotekehityksen puolelta, ihmisiä huollon puolelta ja tuotepäällikköjä. 

Kysymys voi koskea esimerkiksi tietyssä laitteessa ilmeneviä vikoja, joita pyritään ennakoimaan. Kysymyksen täytyy olla sellainen, johon saatu vastaus on oikeasti merkityksellinen. Vastauksesta täytyy seurata jotain. Seuraus voi olla esimerkiksi konkreettinen tuote. Kun kysymys on valmis, alkaa datan kerääminen.

Työssä palkitsevaa on löytämisen ja ratkaisun riemu aina, kun analyysi onnistuu. Vaikka työtä tehdään yhdessä muiden kanssa, se on silti hyvin itsenäistä. Varsinaisen analyysin kehitystyön Era tekee itse. 

Viime kuukausina työhön on tullut uusi aspekti, keksintöjen julkaiseminen, joka tuo siihen lisää merkityksellisyyttä. Kaikkia keksintöjä ei patentoida, mutta ne julkaistaan, jottei kukaan muukaan voi patentoida niitä. Näin toimitaan etenkin silloin, kun keksintö on sen laatuinen, että on vaikea seurata, rikkooko joku patenttia. 

Keksiminen ei poikkea Lauri Eran mielestä paljonkaan siitä, mitä hän on aiemmin tehnyt. Tilastotieteilijänä hän miettii aina uuden sovelluksen kohdalla, onko se kokonaisuudessaan uusi ja onko se niin iso ja merkittävä asia, että kyse innovaatiosta. 

– Opintoni antoivat vahvan pohjan asioiden ja ilmiöiden tunnistamiseen ja soveltamiseen työelämässä. 

Headhuntereiden suosiossa 

Lauri Era on vaihtanut viime vuosina työpaikkaa parin vuoden välein. Hän saa headhuntereilta eli suorahakukonsulteilta tarjouksia kuukausittain. Aina silloin tällöin tarjous on ollut niin hyvä, ettei siitä ole voinut kieltäytyä. 

Ainut työpaikka, jota hän on valmistuttuaan itse hakenut, oli informaatioteknologiayhtiö Affectolla. Eran mukaan nopeat työpaikan vaihdot ovat hänen alallaan ”softapuolella” yleisiä. 

Lauri Eran ei ole juuri tarvinnut etsiä töitä. Hänet on rekrytoitu työpaikasta toiseen.

– Käsittääkseni vastavalmistuneiden on vaikeampi työllistyä alalle. Työnantajat etsivät kokeneita data-analyytikoita, jotka pystyvät jo itsenäiseen työskentelyyn. 

Eran ura on edennyt jouhevasti. Isoin yllätys oli se, että it-palveluyhtiö CGI osti Affecton. Moni kollega vaihtoi tuolloin työpaikkaa, mutta Era päätti katsoa avoimesti, mitä muutos tuo tullessaan. 

Matkan varrella opittua 

Työuran varrella Lauri Era on oppinut paljon kommunikaatiosta, etenkin siitä, miten asiat kannattaa esitellä erilaisille yleisöille. Se vaatii abstraktiotason ja näkökulman muuttamista. 

– Esimerkiksi teknisesti orientoituneita kuulijoita kiinnostavat käytetyt analyysimenetelmät ja niiden soveltamiseen liittyvät kommervenkit. Bisneshenkistä yleisöä puolestaan kiinnostaa lopputulos ja sen tuottama lisäarvo. 

Era on oppinut myös tiimityötä. 

– En voi olla kaikkien näkökulmien asiantuntija, vaan joudun nojautumaan myös muihin. Onnistunut lopputulos edellyttää monen ihmisen työpanosta. 

Vapaa-aikaa Era viettää vaimonsa kanssa. He käyvät mielellään elokuvajuhlilla.

Klikkaa kuva isommaksi.

 

Lauri Era, 36

  • Ylioppilaaksi 2007 Jyväskylän Lyseon lukion IB-linjalta 
  • Filosofian maisteriksi 2016 Jyväskylän yliopistosta, pääaineena tilastotiede
  • Työpaikat: Tutkimus- ja kehittämis­keskus GeroCenter, Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologiayhtiö Affecto Finland Oy / sittemmin it-palveluyhtiö CGI, metalli- ja kaivosalan teollisuuskonserni Sandvik, ohjelmistokonsulttialalla toimiva Insta Digital ja erilaisia nostimia rekka- ja kuorma-autoihin valmistava Hiab.  

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)