Työttömillä taloudellisesti entistä tiukempaa

Työmarkkinatutkimukseen tuli 164 työttömän työnhakijan vastausta. Vastausten perusteella näyttää siltä, että työttömyys osuu useimmin viiteen ensimmäiseen maisteriksi valmistumisen jälkeiseen vuoteen (39 % vastaajista).

Lisäksi 1990—1994 lamavuosien aikana valmistuneilla näkyy muista valmistuneiden ryhmistä poikkeavaa työttömyyttä. Vaikka työttömyys on enemmistön kohdalle osunut vain kerran tai kahdesti, yli 40 % vastaajista on silti kokenut useita työttömyysjaksoja. Vastaushetken työttömyysjakson keskiarvo oli 17 kuukautta, mutta mediaani selvästi pienempi, 9,5 kuukautta. Työttömyys näyttää siis kasaantuvan osalle vastaajista. 

Suurin osa vastaajajoukon työttömistä (69 %) sai kyselyhetkellä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, jonka suuruus oli keskimäärin 1 713 euroa (mediaani 1 800 euroa). Koko työttömien vastaajajoukon etuuksien keskiarvo on pudonnut vuodessa 100 euroa. Työttömistä vastavalmistuneita eli vuosien 2023 ja 2024 maisteriksi valmistuneita vastaajia oli 36.  Vastavalmistuneet saavat entistä harvemmin ansiosidonnaista työttömyysturvaa, ja saatujen etuisuuksien määrä on pudonnut keskimäärin 875 euroon viime vuoden 1 016 eurosta. 

Yleisin syy työttömyyteen oli määrä­aikaisen työsuhteen päättyminen. Työsuhteesta irtisanottujen osuus vastaajista oli noussut edelliseen vuoteen verrattuna 13 %-yksikköä, ollen nyt noin 23 % kaikista vastaajista. 

Työnhaussa yleisin tapa on lähettää hakemuksia avoimiksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Työnhaun tavat ovat pysyneet vuodesta toiseen hyvin samanlaisina, vain omien verkostojen hyödyntäminen laski hieman. Vain noin 45 % työnhakijoista on ollut velvoite hakea 4 työpaikkaa kuussa. 

Klikkaa kuva isommaksi.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)