Valkopääsakit Korkeasaaressa: liikennemelua ja ruokaohjelmia
Kansainvälisessä mediassa on uutisoitu laajasti Animals-tiedelehdessä syksyllä 2020 julkaistusta kokeesta, jossa Korkeasaaren eläintarhan valkopääsaki-apinat saivat valita itselleen mieluisimman äänimaiseman niille tarjotuista vaihtoehdoista.
Olikin äkkiseltään yllättävää, että nämä alun perin eteläamerikkalaiset pienet apinat valitsivat äänimaisemakseen mieluummin räikeän intialaisen katumelun kuin sateen ropinan, tunnelmamusiikin, elektronisen musiikin tai hiljaisuuden.
Koe toteutettiin Aalto-yliopiston tutkijoiden suunnittelemalla ja rakentamalla kuuntelulaatikolla, joka sijoitettiin sakien häkkiin. Ne käyttivät soivaa laatikkoa säännöllisesti koko kuukausia kestäneen kokeen ajan ja selvästi viihtyivät ja viettivät siellä aikaansa.
– Laatikossa oli kamera ja liikeanturi, joiden avulla sakien siinä viettämä aika voitiin mitata. Apinat saattoivat halutessaan mennä sinne ja valita, kuinka kauan ne viihtyivät siellä joko äänen soidessa tai silloin, kun siellä vallitsi hiljaisuus. Ja jos ne olivat kiinnostuneita äänestä, ne istuivat siellä pitempään eli ne niin sanotusti äänestivät jaloillaan.
Viidakon liikennemelu?
Korkeasaaren tutkimuskoordinaattori, dosentti Kirsi Pynnönen-Oudman kertoo, että kädellisten, ja nimenomaan ei-ihmisapinoiden, äänimieltymyksiä on tutkittu todella vähän, eikä tehdyistä yksittäisistä havainnoista voi johtaa lajikohtaisia päätelmiä.
– Hiljaisuus oli sakien listalla kakkosvaihtoehto, ja monen muun pienen ja suurenkin apinan, kuten gorillojen, tiedetään mieluiten valitsevan hiljaisuuden, Pynnönen-Oudman pohtii.
– Yksi mahdollinen teoria on, että liikennemelu rinnastuu sakeilla sademetsän ääniin. Sademetsä on sekin todella meluisa paikka, ja jotta sakit kuulisivat siellä lajikumppaninsa ääntelyn, niillä täytyy olla herkkyyttä tietynlaisiin ääniin. Ja saattaa olla, että olemme osuneet liikennemelun kanssa juuri siihen äänijakaumaan, joka on sakeille kaikkein mielenkiintoisin, ja ne kuulevat sieltä mielenkiintoisia asioita.
Valmistumassa on tutkimuksia apinoiden tietotekniikan käytöstä.
Yksittäisen kädellislajin äänimieltymykset eivät olleet tutkimuksen varsinainen lähtökohta, vaan hanke käynnistyi Aallon tutkijoiden halusta testata eläinten ja tietotekniikan interaktiota.
– Sakit valikoituivat koekaniineiksi, koska ne ovat sopivan rauhallisia otuksia, jotka eivät pyri hajottamaan kaikkea käsiinsä sattuvaa, kuten esimerkiksi makakit.
Äänitutkimusta on jo seurannut tutkimus, jossa selvitettiin vastaavalla tavalla sakien visuaalisia mieltymyksiä ja lisää tutkimuksia apinoiden tietotekniikan käytöstä on valmistumassa.
– Videolla sakeja kiinnostivat eniten jauhomadot ja muut niille täällä syötettävät ravintoeläimet. Kakkosvaihtoehdoksi ne valitsivat vedenalaiset näkymät. Vehreät maisemat, eläinlaumat ja abstraktien kuvioiden liike kiinnostivat niitä huomattavasti vähemmän.