Vastavalmistuneiden palkat nousevat hitaasti
Osalla työllistyminen vaikeutunut, työttömyysasteen nousu näkyy myös Loimun jäsenistössä.
Vastavalmistuneiden palkkataso on hitaassa nousussa edellisvuoteen verrattuna, mediaanipalkoissa kehitystä oli 2,6 %. Vastavalmistuneiden työllistymistä ja palkkoja selvitettiin lokakuulta 2024 osana Loimun työmarkkinatutkimusta. Vastavalmistuneiden vähimmäispalkkasuositus nostettiin 3 900 euroon, ja se määrittyy yksityisellä sekä valtio- ja kuntasektorilla työskentelevien vastavalmistuneiden palkoista (taulukko 1). Palkkasuositus perustuu F75-fraktiiliin, jossa vielä 25 % ansaitsee enemmän. Yliopistosektori jätetään vertailusta pois, koska väitöskirjatutkijan palkkaus poikkeaa selvästi muiden sektoreiden maksamasta palkkatasosta.

Vastavalmistuneista suurin osa on löytänyt töitä valmistumisen jälkeen. Noin kolmasosa työssä olevista kertoo löytäneensä työn heti, 54 % haki töitä maksimissaan puoli vuotta, ja 16 %:lla työpaikan haku venyi yli puoleen vuoteen (kuva 1).
Opiskelijoiden kannattaakin liittyä työttömyyskassaan jo opiskeluaikana, jotta turvaa toimeentuloaan valmistumisen jälkeen. Vain noin joka viides vastavalmistunut oli saanut ansiosidonnaista työttömyyskorvausta.
Vastavalmistuneiden vähimmäispalkkasuositus vuonna 2025 on 3 900 euroa kuukaudessa.
Valmistumisen jälkeinen ensimmäinen työpaikka oli löytynyt tyypillisimmin opintojenaikaisesta työpaikasta (kuva 2). Joka kolmas oli löytänyt työpaikan hakemalla avointa paikkaa, 26 %:lle mahdollisuus oli tarjoutunut piilotyöpaikkana.
Työttömät vastavalmistuneet
Kyselyyn vastasi 34 vastavalmistunutta, jotka eivät vielä olleet saaneet töitä. Heistä 10 oli hakenut töitä yli puoli vuotta, 13 vastavalmistunutta 3–6 kuukautta ja 9 vastavalmistunutta 1–2 kuukautta.

Vastavalmistuneiden työttömyysaste noussut myös loimulaisilla aloilla
Myös kyselyhetkellä lokakuussa 2024 työttömänä olleista vastaajista 44 % oli ollut jossain työssä valmistumisen jälkeen. Koko 205 henkilön vastaajajoukosta noin 10 % ei ollut päässyt töihin ollenkaan valmistumisen jälkeen. Vastavalmistuneiden työttömyysaste on ollut kasvussa ja se näkyy myös Loimun jäsenistössä. Työ- ja elinkeinoministeriön tammikuun tilastoissa esimerkiksi luonnontieteen alan vastavalmistuneiden työttömien työnhakijoiden määrä on kaksinkertaistunut noin sadasta noin kahteen sataan vuosina 2022–2025. Eniten vastavalmistuneiden työttömyys on viimeisen vuoden aikana kasvanut matemaatikoilla ja ympäristötieteilijöillä.
Työttömyyskassaan kannattaa liittyä jo opiskeluaikana toimeentulon turvaamiseksi valmistumisen jälkeen.
Työssä käyvät kertovat työskentelevänsä hieman tyypillisemmin määräaikaisessa (57 %) kuin vakinaisessa työsuhteessa (40 %). Työ vastaa koulutustasoa eli akateemista tutkintoa 65 %:lla, 29 %:lla osittain ja 6 %:lla ei lainkaan (kuva 4). Tämä vastaa hyvin vastaajien ilmoittamaa toimiasemajakaumaa; 64 % työskentelee johto/asiantuntija/opettaja- toimiasemassa ja 35 % toimihenkilöinä tai työntekijöinä. Vaikka toimiasema ei kaikilla vastaa koulutustasoa, työtehtävissä tarvitaan koulutuksella hankittua osaamista. Vain 5 % ilmoittaa, ettei työtehtävä vastaa lainkaan koulutusalaa (kuva 5).

Tutkimuksen epävarmuustekijät
Tämän kyselytutkimuksen perusteella ei voi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ansiotason kehityksestä, koska tämänkaltaisiin kyselytutkimuksiin liittyy aina jonkin verran epävarmuutta. Tutkimusten otokset vaihtelevat eri vuosien välillä: vastaajat eivät ole vuodesta toiseen samoja. Otoskoot ovat myös sen verran pieniä, että tunnusluvuissa on väistämättä mukana jonkin verran epätarkkuutta. Nämä epävarmuustekijät on otettava huomioon tuloksia tarkasteltaessa.