Vuodet viikoiksi tekoälyn avulla
Keinoälyn käyttöönotto näkyy Orionilla muun muassa siinä, että eräät asiat, jotka olivat aikaisemmin mahdottomia, ovat muuttuneet mahdollisiksi. Samoin asioita voidaan nyt tehdä vuosien sijaan viikoissa tai jopa päivissä.
Orion Oyj:n digitaalisen lääketieteen johtaja Sammeli Liikkanen muistuttaa, että data- ja AI-pohjainen työskentely on muuttanut ja muuttaa melko pysyvällä tavalla koko lääketutkimus- ja kehitysprosessia, kun prosessit mukautuvat tähän uudenlaiseen tekemiseen ja päätöksentekijät ja päätöksentekopisteet vaihtuvat.
– Covid-rokotteiden ennennäkemättömän nopea kehitysprosessi osoitti, että lääkekehitystä voidaan nopeuttaa merkittävästi, kun kaikki osapuolet viranomaisia myöten pyrkivät synkronoimaan toimintaansa, Liikkanen sanoo.
– Maailma on jo muuttunut. Kehitystyötä on mahdollista nopeuttaa, kun asiat tehdään laadukkaasti, huolellisesti ja harkiten, ja mukaan otetaan kaikki osapuolet: viranomaiset, lääkärit, potilasjärjestöt, yhteiskunta ja lääketeollisuus. Yritykset eivät siihen yksinään pysty.
Lääkefirmojen R&D-organisaatiot keräävät, analysoivat ja muuttavat dataa informaatioksi, jonka avulla uusille lääkkeille haetaan myyntilupaa. Viranomaiset analysoivat tätä datamassaa osittain jo nyt omilla aikaisempaa kehittyneemmillä työkaluillaan. Jatkossa tutkimusdata siirtyy viranomaisille yhä nopeammin ja automaattisemmin.
– Datan avoimuudelle ja jakamiselle ei ole vaihtoehtoja.
Jokainen lääketutkimusta ja kehitystä tekevä yritys koosta riippumatta elää keskellä tätä transformaatiota, jossa Orion pyrkii hyödyntämään suhteellisen kokonsa tuomaa ketteryyttä.
– Emme yritä tehdä käännöstä yksin, vaan yhdessä muiden kanssa sekä Suomessa että ulkomailla. Meidän on oltava kilpailijoitamme luovempia ja ketterämpiä, sillä vaikka olemme riittävän iso yritys vastataksemme itse lääkekehityksestämme, suurilla lääkejäteillä on valtavia määriä vuosikymmenten mittaan kertynyttä dataa käytettävissään, Liikkanen pohtii.
– Toisaalta jos me käännämme itsemme yrityksenä uuteen asentoon, se tapahtuu huomattavasti nopeammin ja täydellisemmin kuin jollain isolla lääkevalmistajalla, joka saa käännettyä ehkä vain muutaman yksikön kerrallaan.
Suomi on biologinen saari
Suomen vahvuus – ja Orionin T&K-työn tärkeä nopeuttaja – on toimijoiden läheisyys ja kyky tehdä yhteistyötä julkisen terveydenhuollon ja akateemisen tutkimuksen kanssa. Sen sijaan Liikkanen ei halua liioitella suomalaisen potilasdatan merkitystä.
– Se on toki laadukasta ja meille tärkeää. Toisaalta siihen liittyvä byrokratia on monesti hankalampaa kuin muualla. Sen käyttöä rajoittaa myös se, että Suomi on biologisesti saari ja väestö aika lailla homogeenista moniin muihin maihin verrattuna. Esimerkiksi jonkin Lontoon tai New Yorkin väestön diversiteetti on meihin verrattuna valtavan paljon suurempi, Liikkanen muistuttaa.
– Homogeenisen populaation datan avulla on helppo löytää tiettyjä genomitason asioita, mutta homogeenisuus ei auta esimerkiksi puhuttaessa sofistikoituneista syöpäindikaatioista tai siitä, toimiiko jokin hoito esimerkiksi afrikkalais- tai aasialaistaustaisella henkilöllä. Koska Suomi on lääkemarkkinana kohtuullisen pieni, lääkkeet on kehitettävä saman tien kansainvälisille markkinoille.
Lue kaikki tekoälyä käsittelevät Valokeila-kokonaisuuden artikkelit:
Tekoäly ja tutkijan kultainen kosketus
Tekoäly etsii varhaisia signaaleja hyönteistuhoista