Yliopistoille työehtosopimus huhtikuussa
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on hyväksynyt yliopistojen uuden työehtosopimuksen ajalle 1.4.2022–31.3.2024. Ensimmäisen vuoden korotukset ovat yhteensä 1,9 prosenttia: yleiskorotus nostaa kaikkien palkkoja 1,45 prosenttia 1. kesäkuuta lukien ja paikallinen 0,45 prosentin erä tulee jaettavaksi joulukuussa.
Toisen vuoden palkkaratkaisusta palkansaajajärjestöt ja työnantajien Sivista ry neuvottelevat tammikuun loppuun menneessä. Jos osapuolet eivät saavuta yhteisymmärrystä palkankorotuksista, sopimus on mahdollista irtisanoa päättymään 31. maaliskuuta 2023. Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkiot nousevat 1,9 prosenttia 1. kesäkuuta lukien.
Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee noin 34 000:ta palkansaajaa. Sopimuksesta neuvottelevat JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista. Jukolaisia yliopistoissa työskentelee noin 18 000, heistä noin 2 000 on loimulaisia.
Työmarkkinoiden edistyksellisin perhevapaauudistus
Yliopistojen uudessa työehtosopimuksessa korostuu tasa-arvo, kun sopimuksen myötä työntekijä saa palkallista raskausrahakautta 40 päivää. Lisäksi jatkossa kummallekin vanhemmalle maksetaan palkallista vanhempainvapaata 32 päivää. JUKO tavoitteli perhevapaiden osalta sukupuolineutraalia terminologiaa ja yhtä suurta määrää palkallisia perhevapaita kummallekin vanhemmalle. Tavoite vastaa elokuun 1. päivä voimaan tulevan lakiuudistuksen sisältöä.
– JUKOn hallituksen linjaama tavoite täyttyi. Linjaus oli yhteinen myös koko akavalaiselle kentälle, JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho kertoo.
– Yliopistotyönantaja profiloituu nyt perheystävällisenä työnantajana ja perhevapaauudistuksen suunnannäyttäjänä, JUKOn yliopistosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto) sanoo. Perhevapaauudistuksen voimaantulo on huomioitu palkankorotuksissa ja muutoksena lomarahan maksamisessa silloin, kun työntekijä irtisanoutuu itse.
– Myönnytyksiä jouduttiin tekemään puolin ja toisin.